Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SJAJ CARSKE MOSKVE

Izložba o dinastiji Romanovih

Pre nego što su cara Nikolaja II zajedno sa celom porodicom masakrirali boljševici 1918. godine, dinastija Romanovih vladala je čitava tri veka Rusijom. Nekada mudro, nekada neoprezno, nekada s reformatorskim ambicijama, nekada s konzervativnim, nekada u ratu, nekada u miru, ali je svaki od njenih careva ostavio traga.

Petar I je Rusiju pretvorio u modernu državu, Katarina II je uspostavila čvrste veze sa francuskim intelektualcima, Aleksandar I se suprotstavio Napoleonu, Aleksandar II je ukinuo ropstvo i reformisao sudstvo... Svi su oni, međutim, živeli u neviđenom luksuzu. O tom luksuzu reč je na izložbi otvorenoj u Forumu „Grimaldi“ u Monte Karlu na kojoj je predstavljeno pet stotina dragocenosti Romanovih među kojima su mitra od crvenog somota ukrašena biserima i safirima, nakit, jaja „Faberže“, ikone, čak trideset slika iz Istorijskog muzeja u Moskvi koje predstavljaju vedute ruske prestonice.

Izložba nosi naziv „Moskva. Sjaj Romanovih“, traje do 13. septembra, a osmislila ju je Brižit de Monklo, kustoskinja koja je 2004. godine na istom mestu predstavila carski Sankt Peterburg.

Ovog puta, njena pažnja je usmerena na Moskvu, staru prestonicu koja je za razliku od grada na Baltiku negovala autentičan ruski duh. Čak i kad je u pitanju luksuz, Moskva je držala do nacionalne tradicije, u tolikoj meri da je izvršila ne mali uticaj i na evropske radionice od kojih je naručivala nakit, porcelan i kristal za dvor Romanovih. Grad je postepeno pretvoren u centar raznolikih umetnosti, a veliki snabdevači carskog dvora, kao što su Faberže, Terešenko i Čičelev, otvarali su svoje izloge na mostu Kuzneskij, ulici u kojoj su bleštali dijamanti, u srcu moskovske raskoši. Klijentela je, međutim, visoko cenila i francuski ukus: posle izložbe održane 1891. godine, francuski kreatori kao što su Bušeron, Kartije, Melerio i Bakara otvarali su svoje radnje na obalama Moskve.

Da bi se dočarao sav sjaj nekadašnje najmoćnije carevine, umetnine za ovu izložbu pozajmljene su iz brojnih ruskih muzeja i privatnih kolekcija. Među najvrednijim eksponatima su „Faberžeova“ jaja, „Kartijeov“ nakit, „Bakara“ kristalni servis naručen za cara Nikolaja II koga su na medenom mesecu u Parizu opčinile ove skupocene francuske rukotvorine.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *