Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FELPS UŠAO U ISTORIJU

Majkl Felps upisao se zlatnim slovima u istoriju svetskog plivanja, ali i olimpijskog sporta, postavši prvi čovek koji je ikada na Igrama osvojio 10 zlatnih odličja.

Felps je u finalu trke na 200 metara leptir stilom trijumfovao ubedljivo, osvojivši četvrtu zlatnu medalju na Olimpijadi u Pekingu.

On je, takođe, četvrti put pomerio i granicu nemogućeg – zabeleživši novi svetski rekord u vremenu 1:52,03 minuta.

Mladić, koji je pre 23 godine rođen u Baltimoru, postao je daleko najuspešniji sportista na Olimpijadi, prestigavši na toj lestvici legendarnod Finca Pavao Nurmija, američkog atletičara Karla Luisa i američkog plivača Marka Špica, koji su uspeli devet puta u karijeri da se popnu na najviši stepenik pobedničkog postolja na Olimpijadama.

Felps je superiorno odneo pobedu u finalu, popravivši aktuelni svetski i lični rekord za šest stotih delova sekunde.

Fantastičnu trku na velelpnom zdanju „Vodena kocka“ u Pekingu upotpunili su Mađar Laslo Čeh, koji je osvojio srebrnu medalju i ujedno popravio evropski rekord (1:52,70), dok je bronzana medalja pripala Japancu Takeši Matsudi u vremenu 1:52,97 minuta.

Japanac je takođe postavio novi rekord Azije, a o tome koliko je trka bila brza govori i podatak da je četvrtoplasirani Mos Barmster sa Novog Zelenda takođe upisao novi rekord Okeanije, ali to nije bilo dovoljno da se dokopa jedne od medalja u Pekingu.

Majkl Felps će narednih dana plivati u još četiri discipline i pokušati da udvostruči svoju nisku zlatnih medalja sa Igara u Kini.

Iyvor:(MONDO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *