Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ВЕСТИ ИЗ КЊАЖЕВАЧКОГ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА

Поводом завршетка прве кампање археолошких истраживања на локалитету Бањица у селу Ргоште, у среду 05.08.2009. године у 12 часова, Завичајни музеј из Књажевца ће у свом простору објавити презентацију резултата истраживања, под називом „Кампања 2009“.

Наиме, крајем јула и почетком августа 2009. године обављена су заштитна археолошка ископавања на локалитету Бањица-Ргоште, том приликом потврђена су насеља из металног доба и позне антике. Посебно вредан резултат чине бројне жртвене јаме из праисторије.

Запослени у овој институцији, такође захваљују Параглајдинг клубу „Бабин Зуб“ из Књажевца на помоћи у снимању касноантичког локалитета Timacum Minus из ваздуха. Фотографије снимљене приликом лета са Тупижнице биће објављене у водичу „Римско утврђење Timacum Minus“, аутора Бојане Илијић, који за штампу припрема Завичајни музеј Књажевац. Лет параглајдером извео је Марко Првуловић студент археологије из Књажевца.

Кустос ове установе, историчар уметности, Милена Милошевиђ Мицић рекла нам је и то,да ће у четвртак 06.08.2009. у 20 часова у Галерији Завичајног музеја Књажевац бити отворена продајна изложба скулптура Банета Стојановића из Књажевца. На њој ће бити приказане 33 скулптуре од дрвета настале у периоду од 1978. до 2008. године.

Стваралаштво Банета Стојановића огледа се у вештом одабирању природних облика и минималним интервенцијама на дрвету.

У периоду од 04.08. до 13.08.2009. у Архео – етно кампу у Равни, у сарадњи Завичајног музеја Књажевац и Младих истраживача Србије, одвијаће Трећи међународни волонтерски камп под називом Timacum Minus.

Тема овогодишњег кампа је промоција културне и природне баштине књажевачког краја. Десет волонтера из различитих крајева света у току свог боравка у Равни, поред друштвено – корисног рада у самом парку и на касноантичком локалитету Timacum Minus, у оквиру креативних радионица бавиће се израдом промотивног материјала и културних мапа књажевачког краја. Њихов рад биће представљен јавности по завршетку радног дела кампа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *