Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STIŽE FILM O TRI ŽENE DOSTOJEVSKOG

U studiju „Mosfiljm“ ruski reditelj Jevgenij Taškov snima film pod radnim nazivom Tri žene Dostojevskog o odnosima Fjodora Mihajloviča sa ženama koje je voleo i poštovao – prvoj ženi Mariji Isajevoj, njegovoj ljubavi Apolinariji Suslovoj i drugoj ženi Ani Snjitkinoj. Kako je za Itar-Tass rekao Taškov, već je snimljeno 80 odsto materijala za film, a preostalo je još da se načine snimci u Sankt Peterburgu. Ruski reditelj, poznat po filmovima Dođite sutra, Ađutant njegove ekselencije i Časovi francuskog, nije snimao duže od 20 godina i ovo će biti njegov povratak filmu.

– Želeo sam da pokažem velikog ruskog pisca preko žena koje su bile pored njega rekao je Taškov, koji je još 1983. ekranizovao Mladića Dostojevskog. „U tom periodu detaljno sam počeo da proučavam život Fjodora Mihajloviča i paralelno s tim čuo da u inostranstvu žele da snime seriju Život grešnika o Dostojevskom – prema čemu sam bio donekle skeptičan – i odlučio da napišem svoj scenario s pričom s tačke gledišta ljubavi – rekao je on, a prenosi Tanjug.

Govoreći o ideji filma, Taškov je naveo da su u osnovi scenarija za film iz 1993. godine istorijski dokumenti – prepiska pisca s bratom Mihailom Mihajlovičem, sećanja Ane Snjitkine, kao i knjiga Jurija Seleznjova iz ciklusa Život izuzetnih ljudi.

– Kad sam pročitao svu tu prepisku i dokumente, shvatio sam da je Dostojevski bio veoma dobar, susretljiv čovek. Veoma požrtvovan, spreman da za svoje bližnje mnogo toga uradi. Upravo takvim želeo sam da prikažem autora čuvenog Zločina i kazne i Braće Karamazovih – rekao je Taškov.

Za glavnu ulogu odabrao je svog sina Andreja, zbog fizičke sličnosti s Dostojevskim. Ženske uloge tumače Jelena Plaksina (Isajeva), Glafira Tarhanova (Suslova) i Marina Aksjonova (Snjitkina). Prema delima Dostojevskog ranije je napravljeno više do 40 ekranizacija – između ostalog Bele noći Lukina Viskontija, Besovi Andžeja Vajde, Braća Karamazovi Ivana Pirjeva, Idiot Akire Kurosave, kao i TV serije Idiot Vladimira Bortka, Zločin i kazna Lava Kulidžanova i Poniženi i uvređen,i Andreja Ešpaja. Biografiju samog pisca reditelji su obrađivali prilično retko, a najpoznatije je delo 26 dana iz života Dostojevskog Aleksandra Zarhija iz 1980. godine. Planirano je da se film Tri žene Dostojevskog pojavi na ruskim ekranima sledeće godine.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *