Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BOGATO KULTURNO LETO

Mnogobrojne muzičke, filmske i pozorišne manifestacije u gradovima Srbije okupiće veliki broj umetnika iz zemlje i inostranstva

Više od dvadeset kulturnih manifestacija biće održano u avgustu širom Srbije, a prema rečima Nebojše Bradića, ministra kulture, za taj bogat kulturni program u toku leta najzaslužniji su umetnici koji istrajavaju, uprkos ekonomskoj krizi. Mnogobrojne muzičke, filmske i pozorišne manifestacije koje će u toku leta u gradovima Srbije okupiti veliki broj umetnika iz zemlje i inostranstva, Bradić smatra značajnom osnovom za planiranje kulturne politike za 2010. godinu, uz napomenu da bi umetnici sve više trebalo da se okreću sponzorima i donacijama, upozoravajući da oslanjanje isključivo na sredstva iz budžeta može dovesti u pitanje organizaciju sličnih kulturnih programa. Jer, i ubuduće će biti manje državnog novca.

U nedavnom susretu sa novinarima u Ministarstvu kulture, Branislava Liješević, umetnička direktorka Prvog pozorišnog festivala „Tvrđava centar“ u Smederevu, rekla je da će ovaj novi festival biti održan od 11. do 20. avgusta na Smederevskoj tvrđavi.

Jedinstven po ambijentu na otvorenom i namenjen letnjoj kulturnoj ponudi, „Tvrđava teatar“ će ugostiti nemačku pozorišnu trupu „Titanik“, australijsku trupu „Strejndž frut“, niško Narodno pozorište, Kruševačko pozorište i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada. Prema njenim rečima, festival će biti otvoren predstavom „Odisej“ teatra Titanik iz Nemačke koja je rađena na osnovu Homerovog speva „Odiseja“. Direktor „Nišvil festivala“ Ivan Blagojević pohvalio je sadašnji saziv Ministarstva kulture, koji je prvi posvetio pažnju već tradicionalnom džez festivalu, pa je tako „Nišvil“ posle 25 godina konačno dobio priznanje za svoj rad. Ovogodišnji 26. festival koji će se održati u Nišu od 13. do 16. avgusta, predstaviće više od 300 učesnika iz oko 40 zemalja, a publika će uživati u kombinaciji etno i klasičnog džeza.

Niš će od 22. avgusta 44. put biti i stecište filmskih stvaralaca u okviru Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“, dok će u Aleksandrovcu Župskom od 16. do 26. avgusta u ambijentu Muzeja vinarstva i vinogradarstva biti održan Drugi međunarodni festival klasične muzike „KosArt“. Ovogodišnji festival činiće devet koncerata – šest koncerata gostujućih umetnika i tri koncerta mladih. Tokom leta očekuje nas i Četvrti međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“ koji će se, ove godine, održati u Požegi, zatim Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Međunarodni festival animiranog filma za decu u Vranju i Međunarodni festival kamernih horova u Kragujevcu. Ljubiteljima tradicionalne srpske kulture namenjene su manifestacije Etno festival istočne Srbije (Kladovo), 40. sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ (Rekovac), Festival izvorne srpske muzike i Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije (Ivanjica) i drugi.

Izvor: Politika S. B. S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *