Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PESNIKU ŠONU O`BRAJENU NAGRADA „NOVI SAD“

– Engleski pesnik Šon O’Brajen je četvrti dobitnik međuarodne nagrade za književnost „Novi Sad“ koju dodeljuje Međunarodni novosadski književni festival (MNFK) u organizaciji Društva književnika Vojvodine.
O’Brajen je istaknuti pesnik, dramski pisac, prozaik, kritičar, a novosadsko priznanje mu je dodeljeno za doprinos savremenoj književnosti, posebno njegovom pesničkom delu, koje ga svrstava u najistaknutije pesnike engleskog jezika. O’Brajen ulazi i u red najnagrađivanih engleskih pisaca svoga doba.

Dobitnik je nagrade Erik Gregori (1979), kao i nagrade Kolmondeli (1998), obe od Udruženja pisaca, a za zbirku „The Indor Park“ dobio je nagradu Somerset Mom. Nagradu E. M. Foster koju dodeljuje Američka akademija umetnosti i književnosti dobio je 1993. godine. Tri puta je dobio godišnju nagradu Forvard za najbolju knjigu, kao i druge nagrade među kojima je i jedna od najuglednijih engleskih pesničkih nagrada Tomas Sterns Eliot.

Po mišljenju savremene engleske kritike, O’Brajen je „pesnik koji sa visokom stvaralačkom strašću obnavlja urbanu baladu iz čijih se gorkih stihova pomalja jedinstveno i kontroverzno lice sveta koje nas upućuje da tragamo za dubinskim prepoznavanjem sopstvenih jezika, uloga i porekla u složenom svetu deregulacija i neizvesnosti“..

O’Brajen je aktuelni potpredsednik Društva pesnika, član Kraljevskog društva pisaca i Udruženja pisaca. Nagradu „Novi Sad“ koja se sastoji od plakete i novcanog iznosa do sada su dobili Kristof Mekel,( Nemačka), Žan Pjer Faj (Francuska) i Ben Okri (Nigerija), a ustanovljena je sa ciljem da afirmiše osobene i odgovorne doprinose književnosti. Novosadski književni festival se ove godine održava od 24. do 27. avgusta.

Izvor: 24 sata

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *