Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NESEBIČNOST VEDETE

Kusturica poklanja Kinoteci tri digitalna bioskopa

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica izjavio je danas Tanjugu da je po obilasku nove zgrade Jugoslovenske kinoteke odlučio da toj instituciji pokloni tri digitalna bioskopa, s nadom da će oni pomoći uspostavljanju repertoara autorskog filma.

Čast mi je da mogu da pomognem Kinoteci , rekao je Kusturica, ističući da je reč o instituciji od izuzetnog istorijskog značaja. On smatra da će kada je u pitanju savremena kinematografija digitalni bioskopi biti od velike pomoći Kinoteci. Reč je o kompletno opremljenim bioskopima sa sedištima, digitalnim zvukom i 35-milimertarskom slikom, objasnio je slavni reditelj. U Srbiji postoje samo dve-tri takve konfiguracije koje nisu dovoljne da pokriju autorski film. Ovo je pokušaj da se uspostavi repertoar autorskog filma , rekao je Kusturica. Poklon našeg poznatog reditelja praktično je označio početak opremanja nove zgrade Kinoteke. Svečanim ulaskom u to zdanje u Uzun Mirkovoj ulici, početkom maja, obeleženo je 60 godina postojanja institucije koja je sa oko 95.000 filmskih kopija deseta u svetu, a među prvih pet po značaju građe koju ima.

Njen direktor Radoslav Zelenović tim povodom izjavio je Tanjugu da Kinoteci predstoji unutrašnje uređenje i opremanje za šta je potrebno još oko dva miliona evra, ali da su zbog poznate ekonomske situacije, fondovi potpuno reducirani. Sredstva su potrebna za nabavku opreme za projektovanje filmova, za sedišta za veliku bioskopsku dvoranu i tri manje, za digitalne sale, vitrine i police za muzejske eksponate, vredne predmete iz istorije filma.

Poklon Kusturice KInoteci u Ministarstvu kulture smatraju novim vidom zadužbinarstva.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *