NEMA ODMORA ZA MATICU

Ivan Manojlović   Knjige, Kultura, Vesti

Predsednik Matice srpske (MS), akademik Čedomir Popov, izjavio je juče u Novom Sadu, a prenosi Tanjug, da ta, najstarija srpska ustanova nema mrtvu sezonu, uprkos letu, ekonomskoj krizi i početku radova na rekonstrukciji zgrade. “Niz publikacija smo štampali i pre predviđenog roka, a upravo danas počinje postavljanje skela i krana kako bi se obnovili krov i instalacije”, dodao je Popov na konferenciji za novinare povodom objavljivanja četvrtog toma Srpskog biografskog rečnika (SBR) i više zbornika.

Prema njegovim rečima, najnoviji tom SBR, koji obrađuje slova I, J i K, sadrži oko 1.750 biografija istaknutih srpskih pregalaca od ukupno planiranih 28.000 naslova raspoređenih u deset tomova.

Najnoviji, četvrti tom SBR trebalo je da se pojavi na sajmu knjiga u Beogradu u oktobru, ali je posao završen ranije. “Žurili smo se i zbog toga što u Matici počinju obimni građevinski radovi, koji će trajati oko 120 dana. Obnova krova stajaće blizu 42 miliona dinara, a sva sredstva obezbedila je pokrajina”, rekao je akademik. Novinarima su predstavljeni i najnoviji brojevi Letopisa MS, Zbornika za društvene nauke, Zbornika za likovne umetnosti i druga Matičina izdanja.

Izvor: Građanski listPostavite komentar