Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BITEF OD 15. DO 25. SEPTEMBRA

Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), 43. po redu, biće održan od 15. do 25. septembra pod sloganom „Kriza kapitala – umetnost krize“, a zbog finansijskih problema imaće manje predstava i pratećih programa nego prethodnih godina.

Organizatori 43. BITEF-a su najavili da ovogodišnji festival neće zaostajati kvalitetom, iako će biti finansiran sa manje sredstava.

Selektor BITEF-a Jovan Ćirilov rekao je da su krize kapitala i društvene krize često tokom istorije bile impuls koji unapređuje umetnost i kulturu.

Prema njegovim rečima, program 43. BITEF-a obuhvata sedam stranih i dve domaće predstave koje dokazuju tezu da u umetnosti nema krize, izražavajući društveni angažman na nov način.

Na ovogodišnjem BITEF-u neće biti programa „Show case“, koji je obuhvatao domaće predstave, ali su sačuvani programi „Polifonija“ na kome se prikazuju predstave u popodnevnim satima i „BITEF na filmu“ u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Ovogodišnji BITEF će biti otvoren u Sava centru predstavom „Sutra“ londonskog Sadler’s Vels teatra, u koreografiji Sidija Larbija Šerkavija (Cherkaoui), koji je za predstavu „Rien de rien“ osvojio Specijalnu nagradu na BITEF-u 2000. godine.

Predstava „Sutra“ sa tibetanskim monasima šaolin manastira istražuje hinduističku mudrost Budinih sutri, a virtuozne pokrete vekovne tradicije kung-fua tretira kao potragu za jedinstvom fizičkog i duhovnog, ugrađujući ih u svoje iskustvo evropske savremene igre.

U okviru 43. BITEF-a biće izvedena i predstava „Plavi zmaj“ kanadskog reditelja i dramskog pisca Robera Lepaža (Lepage), u izvođenju „Ex Machine“ iz Kvebeka, švajcarska predstava teatra „Vici“ iz Lozane, „Airport kids“, u režiji Lole Arias i Stefana Kegija.

Publika BITEF-a imaće priliku da vidi i zagrebačku trupu „Bacači sjenki“, koja je osvojila Specijalnu nagradu za predstavu „Ex-pozicija“ na 41. BITEF-u, a sada gostuje predstavom „Odmor od povjesti“, u kojoj nema priče, niti vidljive glumačke igre, a autori predstave su Boris Bakal i Katarina Pejović.

Na BITEF-u će biti izvedena i norveška predstava „Pisac“ o Knutu Hamsunu, najpoznatijem norveškom piscu kvislingu, a holandski Teatar „Hotel Modern“ iz Roterdama izvešće predstavu „Logor“, u kojoj je upotrebljeno 2.000 lutaka, a bavi se temom Aušvica, najvećeg stratišta u Drugom svetskom ratu.

Nemački teatar „Schauspielhaus“ iz Dizeldorfa izvešće scensku verziju Marksovog „Kapitala“, koju su režirali Helgard Haug i Daniel Vetzel u okviru projekta Rimini-protokol, koji je poznat po predstavama u kojima ne igraju ni glumci ni amateri, već ljudi koji se bave temom koju pozorište obrađuje.

Na 43. BITEF-u biće izvedene i nagrađivana drama „Brod za lutke“ Milene Marković, u režiji Ane Tomović i produkciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koja je ovogodišnji pobednik na Sterijinom pozorju, i predstava „Sanjari“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, retko izvođeno delo međuratnog pisca Roberta Muzila, u režiji Miloša Lolića.

Predsednik žirija 43. BITEF-a je Patris Pavis, a članovi su Simel Fenik Roland iz Nemačke, Oliver Frljić iz Hrvatske, glumac Vladimir Aleksić i dramska autorka Maja Petrić iz Srbije.

Grad Beograd podržao je BITEF sa 32 miliona dinara, Ministarstvo kulture Srbije sa 11 miliona, dok su Izvršno veće Vojvodine i grad Novi Sad izdvojili 2,5 miliona.

Prodaja ulaznica za 43. BITEF počeće 1. septembra u Pozorištu na Terazijama.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *