Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BERZA KNJIGA I IDEJA SUTRA U RADIO KAFEU

Akcija „Berza knjiga i ideja“ obići će sedam gradova Srbije u kojima će biti održan niz kulturnih manifestacija, a građani će, na primer, moći da zamene knjige iz svoje biblioteke za nepročitane sa svojim sugrađanima, dok će nove knjige moći da se kupe sa popustom od čak 40 odsto. „Berza“ u Novi Sad stiže sutra.

KARAVAN – Nataša Ivančević iz izdavačke kuće „Klio“ najavljuje da će ovaj „Karavan knjige“ posetiti Novi Sad dva puta ovog leta.

– Veliki broj pasioniranih čitalaca je baš iz „Srpske Atine“. Ideja nam je da premestimo težište iz Beograda, gde se održava najveći broj promocija, u druge gradove i da probamo da se približimo čitaocima kroz interaktivno druženje i predstavimo što više izdanja – kaže Ivančevićeva, najavljujući da će „Berza knjiga i ideja“ biti održana i u Kladovu, Valjevu, Čačku, Zaječaru, Aranđelovcu i Inđiji.

Sutra će u Radio kafeu, u Miletićevoj ulici, od 18 sati biti otvorene izložba grafičkih rešenja korica knjiga autora Svetlane Volić, prodajna izložba knjiga sa popustom od 40 odsto, kao i „Berza knjiga i ideja“, u okviru koje će Novosađani moći da razmene knjige i čitalačka iskustva sa svojim sugrađanima, kao i da poklone knjige za biblioteku u Gnjilanu.

– Uz to smo organizovali i nagradnu igru za sve koji kupe neku od knjiga sa popusta, tako što će dobijati kupone koje će ubaciti u za to predviđene kutije, a na kraju promocije izvlačimo pet nagrada. Takođe, svi nedobitni kuponi učestvuju u finalnom izvlačenju na kraju ciklusa, a glavna nagrada je putovanje u Beč za dve osobe – dodaje Ivančevićeva.

Događaj večeri biće predstavljanje knjige „Veštice – ispovesti i tajne“ Tersile Gato Kanu o kojoj će, između ostalih, govoriti književnica Ljubica Arsić i glumica Marijana Petrović. Karavan polazi danas i na putu će biti sve do 5. septembra, a posle sutrašnje promocije u Novi Sad drugi put dolazi 20. avgusta.

Knjiga o vešticama

Knjiga „Veštice – ispovesti i tajne“, koja će biti sutra promovisana u Radio Kafeu, nastala je kao rekonstrukcija zapisnika sa sudskih procesa sačuvanih u arhivama širom Italije i ilustrovana je citatima iz demonoloških tekstova i inkvizitorskih priručnika. Drama o vradžbinama ispričana je u svetlu svih vinovnika priče o veštičarenju – od progonitelja, inkvizitora, seljana, veštica. Kritika je opisala ovo delo kao knjigu koja kazuje kako se iza svakog veštičjeg poteza kriju obični ljudski motivi i time napokon oslobađa veštice viševekovnog društvenog izgnanstva i vraća ih među obične ljude, na mesto kojem oduvek pripadaju.

Izvor: 24 sata A. Vukovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *