Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DAN RUSKE KINEMATOGRAFIJE NA PALIĆU

Glavni takmičarski program 16. Festivala evropskog filma na Paliću biće nastavljen 22. jula na Letnjoj pozornici projekcijama novih ostvarenja iz Belgije i Rusije.

„Moskva, Belgija“, učesnik programa „Nedelja kritike“ prošle godine u Kanu, debitantski je dugometražni igrani film reditelja Kristofa van Rompeja (Rompaey), koji je prethodno skrenuo pažnju svojim kratkim filmovima.

Radnja se dešava u naselju Moskou, gusto naseljenom radničkom kraju na periferiji grada Genta, a priča počinje saobraćajnim incidentom I svađom ispred supermarketa.

Ovogodišnja ruska produkcija „Rusija“ reditelja i scenariste Pavela Bardina snimljena je u dokumentarističkom maniru i prikazuje grupu moskovskih skin hedsa. Film je zasnovan na istinitim događajima i svedočenjima članova grupe „Rusija“ koja putem interneta propagira neonacističku ideologiju. Kada vođa grupe otkrije da se njegova sestra zabavlja sa momkom sa Kavkaza počinje drama koja vodi u tragediju.

U programu „Paralele I sudari“ 22. jula će u sali „Jadran“ u Subotici biti prikazana još dva ruska igrana filma „Svi umiru, a ja ostajem“ mlade autorke Valerije Gaje Germanike i „Pomoć poludelog“ u režiji Borisa Hlebnjikova.

Ciklus „Novi finski film“ nastavlja se u sali Otvorenog univerziteta projekcijom „Zabranjenog voća“ čiji je autor Dome Karukoski, a ciklus „Novi madjarski film“ prikazaće „Paniku“ reditelja Atile Tila.

U muzičkom delu programa, posle kratkometražnih filmova iz selekcije „Mladi autori Evrope“, u Jedriličarskom klubu na Paliću koncert će održati gošća iz Berlina Laila Albajati.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *