ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА „ТИМОЧКА КРАЈИНА” -„МАРИНКО СТАНОЈЕВИЋ (1874-1949)- ЖИВОТ И ДЕЛО” У ГАЛЕРИЈИ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА КЊАЖЕВАЦ

Ivan Manojlović   Kultura, Nauka, Vesti


У среду 22.07.2009. у 20 часова у Галерији Завичајног музеја Књажевац биће отворена изложба Историјског архива „Тимочка крајина” из Зајечара „Маринко Станојевић (1874-1949) - живот и дело”. Изложбу ће отворити директорка Историјског архива Сузана Томић и аутор изложбе Зоран Јанковић.

Овом приликом у дворишту Завичајног музеја Књажевац биће одржан и други час Завичајне летње школе књажевачког музеја посвећен овом значајном научнику. О његовом научном раду, изузетно значајном за проучавање Тимочке крајине говориће мр. Дејан Крстић етнолог из Зајечара.

Маринко Станојевић је цео свој живот посветио је антропогеографским и етнолошким испитивањима Тимочке крајине. Рођен је 1874, године. По завршетку средњег образовања уписује се на славистичко - литерарни одсек Велике школе у Београду. По дипломирању, поставњен јде за суплента, а нешто касније и за професора зајечарске гимназије. За време Првог светског рата био је и један од секретара Парламента на Крфу и учествовао је на свим скпштинским заседанјима за ослобођење земље. Умро је 1949. године у Зајечару.

Маринко Станојевић је доста писао. Од многих чланака по разним листовима је оформио својеврсни алманах, под називом “Зборник орилога за познавање Тимочке крајине”, у коју су уврштени његови радоци објављени у разним листовима. Овај алманах је штампан од 1937. године у четири књиге.Postavite komentar