Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PEONAĐENI TEMELJI ŠEKSPIROVOG POZORIŠTA

 

Lepa vest za ljubitelje Šekspira. U istočnom delu Londona, prilikom iskopavanja mesta na kojem je do skoro bila garaža, pronađeni su temelji pozorišta, čuvenog „The Theatre“ Vilijema Šekspira.

To je mesto gde su 1590. godine premijerno izvedeni Romeo i Julija i Mletački trgovac. Temelji pozorišta pronađeni su prilikom iskopavanja na privatnom placu. Posle indicija da bi moglo da se radi o nekom važnom arheološkom otkriću, pozvani su stručnjaci muzeja u Londonu.

Arheolog Džon Lajon isprva nije bio siguran da li se zaista radi o pozorištu čuvenog Šekspira. Međutim, tokom daljih iskopavanja pronađeni su tipični obrisi koji su definitivno ukazali na Šekspirovo pozorište.

Dovoljno podudarnosti

Starost i mesto tog arheološkog otkrića podudaraju se s pretpostavkama arheologa koji su i ranije govorili da bi „The Theatre“ mogao tu negde da se nalazi. Nažalost, nema detaljnih građevinskih planova stare zgrade. Stručnjaci mogu samo da pretpostave kako je to pozorište na otvorenom zaista izgledalo.

Na osnovu istorijske građe zna se da je Šekspir posle svađe s vlasnikom zemljišta naredio da se veći deo pozorišta razmontira, kako bi se ponovo izgradio na drugom mestu. Martin Vigins, stručnjak za Šekspira potvrđuje da je stvarno došlo do te svađe.

„The Globe“ nastao od „The Theatre“

Drvena građa razmontiranog pozorišta iskorišćena je za izgradnju pozorišta poznatog pod imenom „The Globe“. U to vreme Šekspir je bio član glumačke grupe „Ljudi lorda Čejmberlena“ za koju je pisao komade. Ostaci tog pozorišta otkriveni su 1989. godine u Benksajdu, južno od Temze. Još jedna građevina „The Rose“ otkrivena je takođe u blizini. Pozorište „The Globe“ izgrađeno je ponovo 1997. po starim skicama i u njemu se održavaju pozorišne predstave.

Izvor: Dojče vele

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *