Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ROBINZON KRUSO NA MENHETNU

Predstava naših umetnika osvojila njujoršku publiku, ali i kritiku

Predstavu „Život na pustom ostrvu“ koja je premijerno izvedena prošle nedelje u Central parku osmislili su naši pozorišni umetnici Vojin Paunović i Biljana Ilić želeći da ukažu na potrebu očuvanja prirode i lepotu života u njoj

„Teško je zamisliti Njujork kao pusto ostrvo, ali upravo to polazi za rukom Semjuelu Kirku i Džejsonu Vansu ovog leta… menjajući se u ulozi Robinzona Krusoa, u adaptaciji klasičnog romana Danijela Defoa koju je uradio Uglješa Šajtinac“ – ovako je Njujork tajms izveštavao o predstavi „Život na pustom ostrvu“ koja je u produkciji Pozorišta-Igrališta premijerno izvedena 11. jula u njujorškom Central parku.

Jednočasovnu priču o životu u prirodi, namenjenu podjednako deci i odraslima, osmislili su Vojin Paunović, reditelj, i Biljana Ilić, producent. Zajedno su 2003. godine u Beogradu osnovali Pozorište-Igralište, a poslednjih nekoliko godina žive u Njujorku.

„Život na pustom ostrvu“ je prva predstava Pozorišta-Igrališta u Njujorku, i za vrlo kratko vreme osvojila je publiku, ali i stručnu kritiku. Prikazi ove jednočasovne predstave koja će se tokom leta izvoditi po njujorškim parkovima objavljeni su u uglednom pozorišnom časopisu Bekstejdž, kao i u Njujork magazinu, Brodvej vorldu, Tajm autu i drugim uglednim listovima.

– Predstava je zamišljena kao interaktivni vodič kroz preživljavanje u divljini, ali je ujedno i priča o očuvanju prirode. Želimo da ukažemo na lepotu života u prirodi. Sve što se koristi u predstavi je od prirodnih materijala – priča Vojin Paunović u razgovoru za Danas.

„Život na pustom ostrvu“ je pripreman pet meseci i čitav projekat je u skladu sa tematikom realizovan jednostavnim umetničkim sredstvima. U radu na predstavi učestvovao je internacionalni tim pozorišnih umetnika koji su birani na kastingu. Kompletan autorski tim se odrekao honorara, kaže Biljana Ilić.

– Ne naplaćujemo ulaznice za predstavu i svi su dobrodošli. Uspeli smo da dobijemo dozvole za oko dvadeset izvođenja i pored parkova na Menhetnu i u Bruklinu, nadamo se da ćemo nastupati i na Brajton biču – dodaje Biljana.

Inače, predstava „Život na pustom ostrvu“ ima i svoj beogradski život. Pozorište-Igralište je još 2003. godine pokrenulo otvorenu scenu na Adi Ciganliji sa igralištem za decu od prirodnih materijala. Na ovoj sceni su postavljene predstave „Život na pustom ostrvu“ i „Robinzon protiv pirata“ koje su premijerno izvedene na Belefu 2003. odnosno 2004. godine. Predstava „Život na pustom ostrvu“ se izvodi već sedmu sezonu u Beogradu, a gostuje i širom Srbije.

Od Beograda do Njujorka…

Vojin Paunović je diplomirao Pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Njegova prva profesionalna predstava „Audijencija“ izvođena je u Beogradu dvanaest godina, a režirao je i više od 20 predstava širom Srbije. Biljana Ilić je diplomirala na Pravnom fakultetu i Akademiji umetnosti. Ima više od deset godina profesionalnog iskustva iz oblasti organizacije i produkcije, a radila je projekte u medijima, pozorištima, na festivalima… Biljana završava multidisciplinarni program iz filma (režija, scenario i produkcija) na prestižnom Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Postdiplomsko školovanje omogućile su joj stipendije Kolumbija univerziteta, kao i stipendije nekoliko uglednih američkih fondacija. U okviru studija je snimila osam kratkih filmova koje je potpisala kao reditelj, scenarista ili producent, a učestvovala je i u više od 20 produkcija. Diplomski film je u junu snimila u Brazilu, a planira još nekoliko filmskih projekata.

Izvor: Danas Maja Vukadinović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *