Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TOPLA I ISKRENA PROZA

OBJAVLJENA DVA ROMANA SUZANE TAMARO

Najnovije delo veoma popularne italijanske spisateljice Suzane Tamaro „Luizito“ pojavljuje se u Srbiji svega nekoliko meseci nakon originalnog izdanja. Taj podatak ne treba da čudi jer je ova italijanska spisateljica u Srbiji veoma popularna, prvenstveno među ženskom publikom, pa su svi njeni romani, kao i većina knjiga za decu, prevedeni i kod nas. Kratki roman „Luizito“ dirljiva je i intimna priču o ljubavi stare učiteljice Anselme i njenog ljubimca, slučajno pronađenog papagaja Luizita. Anselma, tiha i povučena starica i usamljena udovica čija su deca odavno otišla u svet, ni ne sluti kakve se sve emocije i kolika se snaga i dalje kriju u njoj, sve dok ih ponovo ne pokrene nezvani gost – papagaj.

Pored romana „Luizito“, u IK „Evro-Đunti“ objavili su i već kultni roman ove spisateljice„Idi kuda te srce vodi“. U pitanju je dirljiva priča o sukobima, rastancima, nerazumevanju i griži savesti, zamišljena kao dnevnik u kome se baka Olga ispoveda sebi samoj i svojoj unuci tražeći na taj način oproštaj od nje zbog davno počinjenih grehova i dugo prikrivanih tajni koje su obeležile život čitave jedne porodice. Pišući o svojoj prošlosti, junakinja istovremeno doživljava pročišćenje a njen dnevnik postaje svedočanstvo o čovekovom izgaranju da se razlike uklone, osećanja povrate i ponovo uspostavi lepota duhovne bliskosti sa drugim.

Topla i nadasve iskrena proza Suzane Tamaro ispunjena je snažnim osećanjima i duboki mislima, zauvek zaokupljena traganjem za pravom ljubavlju i onim što je u njoj suštinsko, osigurala je ovoj italijanskoj spisateljici neprikosnoveno mesto u pedesetak zemalja širom sveta. Jedna od najčitaniji knjiga poslednje decenije 20. veka, objavljena u više od pedeset zemalja.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *