KONAČNO “ŽENE KESE”

Ivan Manojlović   Muzika, Vesti

Debi album beogradskog sastava “ŽeneKese”, istoimenog naziva, zvanično se juče našao u prodaji. Kako saznajemo od izdavača - “Digimedije” i “Odličnog hrčka”, prvih sedam dana izdanje će moći da se kupi samo u B92 šopu, u Makedonskoj 22 u Beogradu, a nakon toga i u “svim bolje snabdevenim prodavnicama diskova u zemlji”. U pitanju je šesto izdanje u ediciji “Nova srpska scena”, kojom Producentska kuća Digimedija, u saradnji s Izdavačkom kućom Odličan hrčak, želi da predstavi novi talas originalnih domaćih bendova koji su svoju afirmaciju doživeli kroz rubriku Scena veb magazina Popboks.

- Momci iz benda “ŽeneKese” odrastali su u zlatnim devedesetim, na koncertima sjajnih domaćih bendova iz tog perioda - “KZU”, “Dead Ideas”, “Boye”, “Darkwood Dub” (…), i na kasetama marke “raks” koje su u to vreme bile najzastupljenije na crvenim tezgama kod SKC-a. S obzirom na to da se s tih kaseta čulo sve sem muzike benda koji je na omotu, buka je logičan proizvod koji se dobio kad se ekipa latila instrumenata. Internet, sjajni koncerti u Beogradu početkom novog veka - “MC5″, “Dirtbombs”, “Supersuckers”, Kris Kakavas (…), Tajanstveni voz Žikice Simića, opšta žabokrečina u koju je upalo društvo i razni drugi faktori, učinili su da izvorna buka dobije oblik u kojem se može čuti ljuti garažni pank-bluz, kantri, surf, neretko i disko - objašnjavaju izdavači debi albuma grupe “ŽeneKese”.

Bend u neizmenjenoj postavi nastupa od kraja 2005. godine. Samizdat singlovi su im se više puta nalazili na relevantnim domaćim radio i TV listama, a tri pesme su se našle na kompilaciji Zdravo, zdravo, zdravo, izdatoj prošle godine. Bitne nastupe bend je ostvario na Exitu, u beogradskom Domu omladine, “Art & Music” festivalu u Puli… Album je sniman od oktobra 2008. u studiju “Digimedije”, pod stručnim nadzorom snimatelja Gorana Crevara i Borisa Mladenovića, koji su ujedno i producenti albuma. Spot za pesmu Bez tebe ugledao je “svetlost ekrana” prošle nedelje. “ŽeneKese” su: Stefan Ikonić (vokal i ozvučena akustična gitara), Marko Mitrović (solo gitara), Andreja Jović (usna harmonika i perkusije), Mladen Sopić (bubanj) i Davor Sopić (bas).

ŽeneKese su “malo slabiji tehničari, koji ostavljaju srce na terenu”. “Najveći krug fanova stekli su spektakularnim koncertima na kojima je upečatljiva iskrena radost sviranja koja izvlači najbolje iz publike, tera telo i mozak da se instinktivno pomera, trajno ostavlja osmeh na licima. Dobar deo te energije prenesen je na album, koji bi na stelažama za diskove mogao da stoji pod skoro svakim žanrom, ali je najpoštenije staviti ga pod rokenrol”, piše u najavi albuma koji ima sledeće pesme: Bez tebe, Hajdemo u disko, Parmigianino, Dr. Oetker, Zamka za Karsona, Do viđenja, Šta bi bilo kada bih ti dao sve što imam, Zavijam, Didulidu, Barka i Stara majka.

Izvor: Građanski listPostavite komentar