Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA O NACIZMU I KLASIČNOJ MUZICI

Nacisti i klasična muzika, odnos Bahove i Mendelsonove muzike, tema ja izložbe otvorene u Ajzenahu, Bahovovom rodnom mestu.

Kompleksan odnos Bahovog i Mendelsonovog stvaralaštva u vreme Trećeg rajha glavna je tema izložbe otvorene u Muzeju Johana Sebastijana Baha u Ajzenahu, njegovom rodnom gradu na istoku Nemačke.

Rihard Vagner je kompozitor koji se najčešće dovodi u vezu sa nacistima, ali je Hitlerova Nacionalsocijalistička radnička partija Nemačke proglasila Johana Sebastijana Baha za „najvećeg Nemca među Nemcima“ i njegovu muziku izvodila na mitinzima, kako bi podstakla nacionalistički žar.

Nacisti su uzdizali Baha zbog njegovog „rasno čistog“ porodičnog stabla, koje seže do 11. veka, i hvalili „nemačku“ disciplinu njegove barokne muzike.

Feliksa Mendelsona, koji je doprineo ponovnoj popularizaciji Bahovih dela organizujući njihovo izvošenje u modernim dvoranama, nacisti su prezirali zbog jevrejskog porekla.

Postavka izložbe analizira kako se režim Adolfa Hitlera odnosio prema stvaralaštvu dvojice kompozitora i kako su njihova dela uticala na oblikovanje nacističke svesti, izjavio je direktor muzeja Jerg Hansen.

„Imali smo mnogo pozitivnih reakcija“, naveo je Hansen dodajući da je izložbu posetilo 15.000 ljudi, otkako je u maju otvorena, i da je većina bila iznenađena, pošto se malo zna o uticaju Bahove muzike na u vreme nacista.

Mnogi ne znaju da je Bahova muzika svirana na partijskim skupovima, svakodnevno je emitovana na radiju, izvodili su je članovi Hitlerove omladine, a 1935 „Rajh Bah festival“ u Lajpcigu posetili su Hitler i njegov glavni propagandista Jozef Gebels.

Mendelsonova dela nisu bila zabranjena, ali su nacisti naredili muškim horovima da na partijskim skupovima ne izvode njegove pesme.

Angažovali su nekoliko „odobrenih“ kompozitora, među kojima i Karla Orfa, tvorca „Karmine Burane“, da preprave i unesu „arijevski ton“ u Mendelsonov „San letnje noći“, u kojem je čuveni Svadbeni marš.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *