Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„HOĆEMO SEVERINU“, VIKALO SE NA „GENERALKI“

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Noć prije otvaranja odvijala se generalna proba na kojoj su Dubrovčani baš kao i uvijek dobacivali glumcima. Folklorni ansambl Linđo tradicionalno nastupa na otvaranju

Tradicionalnim dizanjem zastave s natpisom „Libertas“ i intoniranjem Gundulićeve „Himne slobodi“ otvorene su jubilarne, 60. po redu Dubrovačke ljetne igre.

Povratak Hamleta

Igre ove godine nude povratak Hamleta na Lovrijenac, izvedbe Držićevih, Vojnovićevih i Shakespeareovih djela te velik broj klasičnih koncerata. No, ono što je za Dubrovčane možda i bitnije, to je činjenica da grad s početkom Dubrovačkih ljetnih igara dodatno oživi, a same Igre na neki način su postale dio života svakog građanina.

Takvo što uvijek se osjeti i na generalnoj probi otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, koju je ove godine režirala Dora Ruždjak Podolski. Generalna proba svake godine odvija se u ponoć u noći sa 9. na 10. srpnja, a tribine smještene između crkve svetog Vlaha i palače Sponza otvorene su za sve one koji žele nazočiti probi, ali i nešto reći o samoj svečanosti otvaranja. Naime, publika za vrijeme generalne probe redovito dobacuje glumcima, ali i svim drugim sudionicima otvaranja.

Ovacije djeci i Pređi

Ove su godine najveće ovacije dobila dubrovačka djeca: njih je redateljica angažirala da sudjeluju u ceremoniji otvaranja kao statisti. Velike ovacije, kao i obično, dobio je i Predrag Vušović Pređo, koji već godinama uspostavlja odličnu komunikaciju s publikom za vrijeme generalne probe. Na „zub“ je publika nakratko bila uzela opernu sopranisticu Nadju Michael, kojoj su za vrijeme nastupa tribine skandirale „Hoćemo Severinu!“. Ipak, na kraju njezina nastupa prolomio se gromoglasan pljesak, na koji je pjevačica odgovorila. Kao i svake godine generalka je završila skupnim pjevanjem „Himne slobodi“ dok se stijeg Libertas podizao na Orlandov stup.

Izvor: Večernji hr Emir Fulurija Foto: Zvonimir Pandža

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *