Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LISTA STO NAJBOLJIH KNJIGA SVIH VREMENA

Prema istraživanju koje je izvršila redakcija magazina „Njusvik“, na osnovu višegodišnjih rangiranja i lista u novinama „Telegraf“ i „Gardijan“, u elektronskoj enciklopediji „Vikipedija“ i uz pomoć američkih izdavača i biblioteka širom sveta, napravljena je lista sto najboljih knjiga svih vremena.

Na prvom mestu nalazi se knjiga „Rat i mir“ Lava Tolstoja, na drugom mestu „1984″ Džordža Orvela, a na trećem „Uliks“ Džemsa Džojsa. Četvrta na ovoj tabeli je „Lolita“ Vladimira Nabokova, a do desetog mesta ređaju se „Buka i bes“ Vilijema Foknera, „Nevidljivi čovek“ Ralfa Elisona, „Ka svetioniku“ Virdžinije Vulf, Homerove „Ilijada“ i „Odiseja“, Gordost i predrasude“ Džejn Ostin i „Božanstvena komedija“ Dantea Aligijerija.

„Njusvikov“ izbor
1. Lav Tolstoj – „Rat i mir“
2. Džordž Orvel – „1984″
3. Džems Džojs – „Uliks“
4. Vladimir Nabokov – „Lolita“
5. Vilijam Fokner – „Buka i bes“
6. Ralf Elison a „Nevidljivi čovek“
7. Virdžinija Vulf – „Ka svetioniku“
8. Homer – „Ilijada“ i „Odiseja“
9. Džejn Ostin – „Ponos i predrasude“
10. Dante – „Božanstvena komedija“

Čoserove „Kanterberijske priče“ su na 11. mestu, a Sviftova „Guliverova putovanja“ na 12. Čuveni Selindžerov roman „Lovac u raži“ je na 15. poziciji, „Prohujalo s vihorom“ Margaret Mičel na 16, dok je Markesov roman „Sto godina samoće“ na 16. Biblija je na 41, a Šekspirova dela („Hamlet“, „Kralj Lir“ i „Otelo“) su od 49. do 52. mesta.

U obzir je uzeto deset lista, uključujući i listu od pedeset najboljih romana koju je napravio „Njusvik„. Neke liste su sadržale samo romane, a neke i nonfikšn literaturu. Uslov da bi se neko delo našlo na ovoj listi je da je napisano na engleskom jeziku ili prevedeno na taj jezik.

Neke od korišćenih lista bavile su se isključivo delima nastalim u 20. veku, dok su se druge oslanjale i na dela koje se nalaze u korenima zapadne civilizacije. Uzimano je u obzir više faktora – uticaj tih knjiga na istoriju, intelektualna veza tih knjiga sa zapadnom kulturom, njihova relevantnost u modernom vremenu i dugotrajna popularnost. To ne znači da je ovo lista najboljih knjiga svih vremena, već refleksija o intelektualnim sklonostima čitalaca i kritičara našeg doba.

Izvor: Blic Online S.L.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *