Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ИЗЛОЖБА РАДОВА МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ – БАРИЛИ

Поводом века рођења Милене Павловић Барили, 17. јула, у Галерији Српске академије наука и уметности, биће отворена изложба те српске сликарке. Седам дела из колекције Музеја савремене уметности Београд и стотину слика, цртежа из галерије у Пожаревцу биће изложено.

Изложба дела Милене Павловић Барили (1909-1945), посвећена веку од рођења те српске сликарке, биће отворена 17. јула у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду.

На изложби биће представљено седам дела из колекције Музеја савремене уметности Београд и стотину (слика, цртежа, скица и илустрација) из Галерије „Милена Павловић Барили“ из Пожаревца.

Милена Павловић рођена је 1909. године у Пожаревцу, а умрла 1945. у Њујорку. Сликарство је студирала у Београду и Минхену, а узор јој је био сликар Ђорђо де Кирико.

Њени сликарски симболи су између сна и јаве, женски сетно љупки ликови, велови, крилати младићи на штулама, антички стубови, Венере без руку, харлекини, бисте, лепезе, птице.

Године 1930. напустила је Југославију и наредну деценију провела у Шпанији, Риму, Паризу и Лондону, где се дружила и излагала с европском уметничком елитом (Жан Кокто, Андре Бретон).

Тада је ушла у нову, прерафаелитску, односно романтичарску школу, окренута више прошлости него садашњости, те постала представник надреалистичког или метафизичког романтизма.

Године 1939. отишла је у Њујорк, где је живела до смрти.

У САД се поред сликарства бавила и комерцијалним дизајном за модне журнале.

Извор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *