Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

НАГРАДЕ КРИТИКЕ ЗА БРЕШАНОВ ФИЛМ

На 44. међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, филм хрватско-српске продукције режисера Винка Брешана „Није крај“, освојио награду филмске критике ФИПРЕСЦИ.

Филм хрватског режисера Винка Брешана „Није крај“ освојио је, на 44. међународном филмском фестивалу А категорије у Карловим Варима, награду филмске критике ФИПРЕСЦИ.

„То је горко-слатка прича која се бави последицама рата, ратним проблемима, прича о помирењу и праштању“, наводи се у саопштењу жирија фестивала.

Филм је иначе прича о хрватском ратном ветерану који од макроа откупљује у Београду Српкињу Десу, глумицу у опскурним порно-филмовима и покушава да јој покаже другачији живот.

Брешанов филм који су финансирале и Хрватска и Србија, у чешким медијима важи и као фаворит за једну од главних награда фестивала.

Та копродукција је била веома корисна и добра. Форма такве сарадње уноси позитивну енергију у наше односе“, казао је Брешан новинарима у Карловим Варима и додао да је управо циљано тражио средства за филм и у Хрватској и Србији јер је реч о причи о Српкињи и Хрвату.

Брешан је већ једном понео награду у Загреб из Карлових Вари, 2000. године, када је освојио награду за режију филма „Маршал“.

Српски представник у конкуренцији за фестивалске награде у такмичарским секцијама, „Ђавоља варош“ Владимира Паскаљевића није као Брешанов филм у главној такмичарској секцији, већ у посебној, која представља пресек највреднијег из источноевропских кинематографија „Источно од Запада“.

Извор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *