Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PETI SMIT, MOBI I „KRAFTVERK“ NA „EGZITU“

Treće večeri jubilarnog desetog muzičkog festivala „Egzit“ na glavnoj bini kao nosioci programa nastupaju američka pank ikona Peti Smit, američki muzičar Mobi i pioniri elektronskog popa nemački „Kraftverk“.

Kao nosioci programa, treće večeri jubilarnog desetog muzičkog festivala „Egzit“ na glavnoj bini nastupaju američka pank ikona Peti Smit, američki muzičar Mobi i pioniri elektronskog popa nemački „Kraftverk“.
Novi Sad nakon (ne)prospavane noći

Kako do šatora?

Posetioci ovogodišnjeg Festivala više ne moraju da brinu da li će pronaći svoj šator u „Egzit kampu“.

Naime, vodeća agencija za razvoj iPhone tehnologije i aplikacija je zajedno sa „Egzitom“ lansirala novu inovativnu aplikaciju za sve korisnike iPhone-a koji se nalaze na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kada gosti kampa podignu šator, dovoljno je samo da ga fotografišu i postave u GPS. U povratku u svoj šator, komandom „find“, pomoću virtuelnog kompasa i strelice za navođenje, najkraćim putem korisnici ove pogodnosti stići će do svog šatora.

Lili Alen: Publika na Egzitu je sjajna

Britanska pop pevačica Lili Alen ocenila je da je „publika na ‘Egzitu’ sjajna“ i otkrila da je pred nastup prve večeri festivala imala problem da nađe klavijaturistu koji se izgubio u Novom Sadu.

Kratkim porukama na svojoj Internet stranici, pred nastup 9. jula napisala je: „Upomoć! Izgubila sam klavijaturistu i prijatelja Edija Dženkinsa, poslednji put viđenog prošle noći u hotelu u Novom Sadu.

„Večeras nastupamo i stvarno sam zabrinuta za njega. Ako bilo ko zna gde je neka mi javi“, napisala je pevačica, da bi ubrzo postavila novu poruku: „Edi je pronađen, hvala vam na pomoći“, bez objašnjenja šta se u međuvremenu dešavalo sa klavijaturistom.

Na kraju posete Srbiji, Alenova je postavila poruku sa Beogradskog areodromu pred odlazak u Dablin, i fotografiju kako spava na pokretnoj traci aerodromskog metal-detektora.

Pretposlednje večeri festivala na prostoru Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu na glavnu binu od 20.15 časova izlazi Smitova, slede „Kraftverk“ od 22 sata i od ponoći Mobi.

Na drugoj po veličini „Fjužn“ bini nastupaju beogradski alternativci „Jarboli“, „Staljingradske kaubojke“ iz Finske, „Dubioza kolektiv“ iz Bosne i Hercegovine i nekadašnji frontmen novosadskih „Lav hantersa“ Milan Mumin.

U „Dens“ areni posle ponoći nastupaju Etjen de Kresi, i zajedničkim snagama Sebastian Ingrososa sa Stiv Anđelom, kao i Erik Pridz sa Adamom Bajerom.

Peti Smit: „Egzit“ inspiracija da budemo energični

Legendarna američka rok muzičarka Peti Smit izjavila je uoči nastupa da je prvi put u Srbiji, ali da u Beogradu ima dobrog prijatelja i da je zato ova poseta za nju veoma uzbudljiva.

„Često smo inspirisani pejzažima, kulturom i ljudima mesta na kome nastupamo, a večeras nas ova festivalska atmosfera inspiriše da treba da budemo veoma energični“, rekla je na konferenciji za novinare zvezda večerašnjeg programa na glavnoj Egzitovoj bini.

Smit je najavila da će svirati uglavnom pesme koje publika želi da čuje i da će to biti klasičan nastup sa malo improvizacije, pošto je prvi put u Novom Sadu.

„Svidelo mi se što festival ima poruku o ekologiji, i mada sebe ne mogu nazvati aktivistkinjom, često dižem svoj glas kao građanka kojoj je stalo do životne sredine i nije mi bitno na koji način se ova tema promoviše, pa makar i komercijalizovano, ako će to pomoćida poruka dopre do ljudi“, rekla je Peti Smit.

Smit je najavila da je u pripremi njen novi album na kome će se pojaviti razni gosti, kao što je popularni Fli iz benda „Red Hot Čili Pepers“.

„Svoju muziku upućujem direktno ljudima, za razliku od svoje poezije koja je usamljeničko iskustvo, i kada stvaram nove pesme predajem ih svetu bez predrasuda ko će ih jednog dana svirati. Uvek mi je drago kada vidim da neko peva moju pesmu, to je velika čast“, rekla je Peti.

Raspolozena pevačica iznenadila je novinare izvođenjem svoje pesme na akustičnoj gitari, a po dolasku na konferenciju za novinare izvadila je iz torbe stari polaroid fotoaparat i fotografisala sve prisutne.

Gitarista benda Leni Ki takođe je bio veoma uzbuđen pred večerašnji nastup.

„Proputovao sam ceo svet ali sam uvek bio iznova oduševljen kada shvatim da ljudi znaju našu muziku i da nas prepoznaju, a kada smo dolazili u Novi Sad i vozili se pored ove predivne reke, shvatio sam da sam na prelepom mestu i žao mi je što ću se ovde zadržati samo par sati“, rekao je svoje impresije Leni Ki.

Kiša nije poremetila ljubitelje muzike

Loši vremenski uslovi i jaka kiša nisu sprečili mnogobrojne posetioce da tokom druge večeri „Egzit“ festivala uživaju u energičnim nastupima i pratećim programima na 26 festivalskih bina.

Na najpopularnijem „mejn stejdžu“, publiku je sinoć zagrejao bosanski bend „Zoster“, nakon čega je usledio nastup kanadskog benda „Fucked up“, predvođen upečatljivim i nesvakidašnjim pevačem koji je koncert otpevao u publici, na platou ispred bine.

Nakon njih, na binu su izašli „Manic street Preachers“, jedan od najpopularnijih britanskih bendova, koji su svoj nastup započeli najvećim hitovima i odmah osvojili mnogobrojnu publiku.

Koncert grupe Korn, koji je na „Mejn stejdžu“ počeo tačno u ponoć, obeležio je drugo veče festivala i privukao najveću publiku koja je zajedno sa pevačem Džonatanom Dejvisom, uprkos jakoj kiši, gromoglasno pevala hitove poput „Got the life“, „Falling Away From Me“.

Koncert je trajao gotovo dva sata, jer se bend vratio na bis posle veoma glasnog insistiranja uporne publike i odsvirao dva najveća hita „Blind“ i „Freak on the leash“.

Događaj večeri na fjužn stejdžu bio je nastup Maksa Romea sa Jamajke, a pre njega publiku je zabavljao poznati domaći sastav „Ortodoks Kelts“.

Na „Fjužn stejdžu“ nastupila su i dva hrvatska benda, „Elemental“, zatim u ranim jutarnjim satima i „Hladno Pivo“, koje je svojim fanovima ponudilo još jedan u nizu odličnih živih nastupa.

Ove godine „Rege stejdž“ uveo je novinu i sada ljubiteljima rege muzike nudi i jedan živi nastup što da sada nije bila praksa jer su na ovoj bini gostovali samo di džejevi, popularnije rečeno „rege saund sistemi“, a večerašnji živi nastup benda „Nesvrstani“ bio je pravo osveženje za rege fanove.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *