Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TIN – HRVATSKI PESNIK BROJ 1!

Matica hrvatska anketirala je građane o tome tko je najpoznatiji hrvatski pjesnik. A trenutno bira najvažnijeg jezikoslovca…

U anketi koju je među hrvatskim građanima u sklopu akcije Proljeće s knjigom Matice hrvatske provela Matica, Tin Ujević je proglašen najpoznatijim hrvatskim pjesnikom. U anketi, koja je provedena u okrutnome mjesecu travnju, posvećenom poeziji, sudjelovalo je 752 građana.

Nakon Tina Ujevića najviše glasova osvojili su Dobriša Cesarić, Vesna Parun, Dragutin Tadijanović i Antun Branko Šimić. Oni su otprilike i jedini pjesnici kojih su se građani uspjeli sjetiti, tu i tamo netko bi se eventualno sjetio Ivana Gorana Kovačića i A.G. Matoša, a jedna osoba je, slutimo, rekla i Silvijo Strahonja Krančević.

Ipak, Matica tu neće stati. Tako je najavljeno da će nakon izbora najpoznatijega hrvatskog pjesnika, građani u sklopu akcije ‘Proljeće s knjigom Matice hrvatske’ u svibnju moći izabrati najvažnijega hrvatskog jezikoslovca, dok će se narednog mjeseca birati najpoznatiji hrvatski spomenik. I zaista, anketa o najznačajnijem jezikoslovcu svih vremena već se nalazi na naslovnici Matičina weba, a među ponuđenima (all time top 10, po Matici, u nasumičnom redoslijedu glasi: Jagić, Ivšić, Maretić, Skok, Simeon, Jonke, Filipović, Laszlo, Brozović, Katičić) trenutno najbolje stoje Radoslav Katičić i Vatroslav Jagić. Ako vam je stalo, uključite se u glasovanje.

Izvor: Booksa hr N.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *