Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJVEĆI BAS GITARISTI PRED PUNIM CENTROM „SAVA“

Najveći majstori bas gitare Stenli Klark, Markus Miler i Viktor Vuten nastupili su u punoj dvorani beogradskog Centra „Sava, u okviru „Samertajm festivala“.

Trojica virtuoza, koji su se, na oduševljenje mnogih ljubitelja gitare, okupili 2007. pod imenom „SMV“, predstavili su beogradskoj publici svoj zajednički album „Thunder“, objavljen prošle godine.

Muzičko nadmetanje Klarka i Milera, uz povremeno uključivanje Vutena i njegovo muzičko „provociranje“, izazvalo je ovacije publike, kod koje uprkos kašnjenju koncerta od 35 minuta nije izostalo dobro raspoloženje.

Trojica majstora basa, različitih generacija, okupljeni oko zajedničkog albuma, koji oslikava njihovu energiju i snagu bas gitare, pokazali su prave mogućnosti ovog instrumenta, koji je dugo bio samo deo ritam sekcije u orkestru.

Posebnu pažnju izazvao je solo nastup Vutena, koji je za razliku od druge dvojice, po prvi put u Srbiji, pa publika nije štedela dlanove da ga na zasluženi način pozdravi, kao jednakog, sada već legendama, Klarku i Mileru.

Milerova lakoća sviranja, njegove neprevaziđene solaže i sigurnost u rukovanju basom, svakako su dominirali dvočasovnim koncertom, ali publiku je na noge podigao tek solo nastup Klarka na kontrabasu, koga se Beograđani odlično sećaju sa prošlogodišnjeg gostovanja sa sastavom „Return To Forever“.

Publika nije ostala uskraćena ni za Milerovo predstavljanje na saksofonu i bas klarinetu, s obzirom na to da je ovaj Njujorčanin poznat kao svestrani muzičar, koji podjednako dobro svira gitaru, klarinet, klavijature, saksofon, a svrstava se i u red vrhunskih džez kompozitora.

Trio „SMV“ priredio je u okviru svoje turneje izuzetno veče i u našoj prestonici, namenjeno prvenstveno istinskim ljubiteljima dobrog gitarskog zvuka.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *