Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZAGREBAČKI JUGOTON POSLE 20 GODINA U SRBIJI

BEOGRAD Jedna od najznačajnijih diskografskih kuća u bivšoj Jugoslaviji, zagrebački Jugoton, posle skoro 20 godina ponovo je otvorio prodavnicu u Beogradu, a od oktobra će promovisati svoja nova izdanja u Srbiji u prisustvu autora.

Direktor Jugoton – Kroacia Rekordsa Želimir Babogredac rekao je danas na medijskoj promociji da je pre tri nedelje otvorena stara prodavnica u Beogradu, u Nušićevoj ulici broj 27.

„Ovo je povratak na tržište gde smo bili dominantni. Razlog našeg povratka na srpsko trzište nije samo ekonomski, mi želimo da se mlada publika kroz reizdanja i kompilacije upozna sa onim što je Jugoton – Kroacia Rekords uradila za 62. godine rada“, rekao je Babogredac.

Stara – nova prodajna mesta

Prema njegovim rečima, ova kuća je odlukama sudova povratila svoju nekadašnju imovinu i nakon Beograda radiće na svojim starim prodajnim mestima u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu i Čačku.

Babogredac je ocenio da je Jugoton – prva izdavačka kuća u posleratnoj Jugoslaviji „pisala muzičku istoriju balkanskih prostora“, što su danas svojim prisustvom potvrdili i mnogi prijatelji muzičari.

On je istakao da sve što se objavi u Hrvatskoj, od starih izdanja sa najvećim zvezdama koje su izdavale za Jugoton: Oliver Dragojević, Miki Jevremović, Jasna Zlokić, Predrag Cune Gojković, Novi Fosili, Crvena Jabuka… do najnovijih izvođača hrvatske muzičke scene, istovremeno će se naći i na srpskom tržištu.

Povratak na srpsko tržište

Prema rečima muzičkog urednika Siniše Škarice, vraćanje na srpsko tržište nije puka nostalgija i od od njega ne očekuju da diskografiju vrati tamo gde je bila zlatnih 70-tih i 80-tih godina prošlog veka.

„To je ‘mentalna higijena’ ljudi u kući, potreba da se obnovi ono što je bilo na vinilima zbog mlade publike koja treba da se upozna sa tim nasleđem, jer poznato je da je od 100 najboljih jugoslovenskih albuma čak 47 Jugotonovih a među prvih 12 , naših je 11“, kazao je Škarica.

On je od oktobra najavio promocije novih izdanja ove diskografske kuće u prisustvu autora.

Izvor:Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *