Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKРИВЕН ИДЕНТИТЕТ „ЕЛИЗЕ“

Откривен идентитет даме којој је немачки композитор и пијаниста Лудвиг Ван Бетовен посветио своју најпознатију композицију.

Након 200 година од настанка чувене композиције за клавир „За Елизу“ Лудвига ван Бетовена један научник је у архиви катедрале Светог Стефана открио за кога је музички геније компоновао овај клавирски комад у „е молу“.

Бетовен је овај комад посветио извесној Елизабет Рекел, супрузи његовог највећег конкурента. Музичко дело „За Елизу“ један је од највећих хитова класичне музике.

Од 1810. године, историчари и експерти су без успеха истраживали на кога је генијални музичар Лудвиг Ван Бетовен (1770-1827) мислио када је писао за извесну „Елизу“.

Загонетка стара 200 година решена је у Бечу.

Немачки истраживач Мартин Копић дошао је до овог сензационалног сазнања у архиви катедрале Светог Стефана, једном од знамења аустријске престонице.

Копић је дошао до података да је ово дело Бетовен посветио сопрану и оперској певачици Елизабет Рекел (1793-1883).

Према његовим сазнањима, Бетовен је често флертовао са млађом сестром свог пријатеља. Али, овај необични доказ љубави није ничему допринио, јер се Елизабет удала за Бетовеновог љутог ривала Јохана Непомука Хумела.

Након смрти чувеног композитора, Елизабет је сачувала Бетовенове праменове косе и перо за писање као успомену.

Извор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *