Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠUEPELU NAGRADA FESTIVALA NA PALIĆU

Dobitnik ovogodišnje nagrade Festivala evropskog filma Palić „Andergraund spirit“ za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma, nemački reditelj Uli M. Šuepel, primiće to priznanje na festivalu na Paliću, koji se održava od 18. do 24. jula, saopštili su organizatori festivala.

Nagrada „Andergraund spirit“ se dodeljuje u okviru selekcije „Mladi autori Evrope“, a na Palićkom festivalu biće prikazani Šuepelovi filmovi „Nihil“ iz 1987. godine, „Put za Bog zna gde“ iz 1990. godine, „Zamrznute priče“ (1994), „Planeta Aleks“ (2001), „Berlinsong“ (2006) i „Dan“ iz 2008. godine. U okviru programa „Mladi autori Evrope“ biće prikazan i Šuepelov novi film „Sporedni putevi“.

Uli M. Šuepel je studirao režiju i dramaturgiju na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu. Njegov prvi srednjometražni film „Nihil“ osvojio je Specijalnu nagradu žirija na festivalu u Montrealu 1988. godine. Počasnu nagradu žirija na festivalu Vilhelmshaven 1989. godine i nagradu „Nino Rota“ na festivalu „Trento Sinema“. Njegov dugometražni dokumentarni film „Put za Bog zna gde“, koji govori o turneji Nika Kejva i Bed sitsa, svrstava se među deset najvažnijih muzičkih dokumentaraca u svetu.

Prvi igrani film Šuepela, „Vaterland“ iz 1991. godine, koji predstavlja tragičnu priču o alžirskom emigrantu koji sa svojim sinom prolazi kroz period pada Berlinskog zida, prikazivan je na svim većim festivalima. Podsetimo se, Festival evropskog filma na Paliću, koji će biti održan od 18. do 24. jula, predstaviće više od 70 filmova i ugostiti oko 100 domaćih i inostranih filmskih stvaralaca i novinara.

Izvor: Blic Online E.B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *