Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠINEJD O` KONOR OTVORILA SUMMERTIME

Šinejd O’Konor otvorila Summertime

Koncertom popularne irske pevačice Šinejd OKonor (Sinead O’Conor), 3. jula je u velikoj dvorani Centra „Sava“ počeo „Summertime festival“, koji će do 23. jula okupiti najpoznatija imena džez, bluz i vorld muzike.

O’Konorova, poznata po svom ekscesnom ponašanju i skandaloznim izjavama, ali i po izvanrednom, „anđeoskom“ glasu, predstavila je beogradskoj publici akustične melodije sa različitih albuma, a u pratnji Stiva Kinia (gitara) i Korna Kajlija (klavir, klavijature, flauta).

Tokom koncerta nešto dužeg od sat vremena, posetioci su imali priliku da čuju i neke od pesama koje će se naći na novom albumu O’Konorove, koji bi trebalo da se pojavi sledeće godine.

Šinejd O’Konor, koja iza sebe ima više od 20 godina muzičke karijere i 10 objavljenih albuma, sebe ne smatra pop zvezdom.

Obrativši se tokom dana medijima, umetnica je istakla da joj je drago što nema status „zvezde“, jer može da uživa u stvaranju muzike, bez pritiska javnosti i objavljuje albume kakve želi.

O’Konorova je istakla da je, dok je ona odrastala, bio važan kvalitet muzike i albumi su se kupovali ne zbog popularnosti jedne numere ili izvođača, već isključivo zbog muzike.

„Situacija se od tada promenila, postalo je važno biti zvezda, a mnoge takozvane zvezde su nestajale sa scene posle jednog ili dva albuma“, kazala je irska pevačica.

O’Konorova je dodala da joj je drago što se danas ponovo ceni kvalitet i što na muzičkoj sceni postoje odlični izvođači i to prvenstveno žene, poput Lili Alen, Pink, Ejmi Vajnhaus koje izuzetno ceni, dodajući da su je uvek interesovali različiti muzički žanrovi.

Na „Samrtajm festivalu“, jednom od najboljih džez festivala u regionu koji svake godine okuplja najuglednija imena svetske muzičke scene, ove godine će nastupiti francuski „klecmer“ sastav „Frelek trio“ i čuveni frontmen grupe „Talking heads“ Dejvid Birn. Do 23. jula beogradska publika će moći da čuje i virtuoze na elektičnoj bas gitari – Stenli Klarka, Markusa Milera i Viktora Vutana, kao i legendarnog džez gitaristu Džordža Bensona.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *