Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NA TRAGU NOVE POETIKE

Dodelom stipendija završena sezona u BDP-u

Uručenjem stipendija iz Fonda „Borislav Pekić“ ovogodišnjim dobitnicima Sonji Veselinović i Srđanu Vučiniću, na dan Pekićeve smrti 2. jula, sinoć je tradicionalno završena sezona u Beogradskom dramskom pozorištu. Sezona je zvanično zatvorena izvođenjem predstave „Plinska svetlost“ na Velikoj sceni, a nakon predstave priređen je i koktel.

Žiri za dodelu stpendija iz Fonda „Borislav Pekić“ u sastavu: Ljiljana Pekić, Vladislava Gordić-Petković, Predrag Palavestra (predsednik), Gojko Božović i Mileta Prodanović, odluku o dobitnicima doneo je jednoglasno, saopšteno je juče na konferenciji u BDP. Sonja Veselinović (1981) iz Novog Sada stipendiju je dobila za sinopsis romana „Krosfejd“, koji „najavljuje poetsku prozu inspirisanu motivima bajke i poetikom plesa, ali dominantno obeleženu muzičkim struktuiranjem jezičkog izraza“, kao i „nov pristup jednom od najstarijih književnih motiva – motivu dvojnika, ili ‘alter ega'“. Srđanu Vučiniću (1970) iz Beograda pripala je stipendija za dramu „Nezajaz“ i to je prvi put da je nagrađeno dramsko delo. „Sinopsis drame ‘Nezajaz’ najavljuje pozorišno ostvarenje koje je po mešavini groteske i parabole na tragu dramske poetike Borislava Pekića. Vučinićeva drama oslanja se na tradiciju bajki i mitova, koju povezuje sa aktuelnim pitanjima moderne civilizacije i s uznemirujućom svesti o njenom ekološkom nestanku“, stoji između ostalog u obrazloženju žirija.

Stipendija je ustanovljena pre petneset godina kao stimulacija autorima srednje i mlađe dobi (najstariji koji su za nju ove godine mogli da konkurišu rođeni su 1969. godine). Takođe, stipendija se dodeljuje za sve književne vrste koje je pisao i sam Pekić (sve osim poezije), kao i za nacrte knjiga koje se bave njegovim delom. Na konkurs je stiglo 45 prijava, kao i uvek najviše romana, jer se romani najviše pišu, rekao je član žirija Gojko Božović.

iZVOR : dANAS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *