Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MONOGRAFIJA HRAMA SVETOG SAVE

U Parohijskom domu hrama svetog Save predstavljena prva monografija o toj veličanstvenoj građevini. Monografija u dve celine objedinjuje legendu o spaljenim moštima svetog Save i priču o ljudima, najznačajnijim posetama i događajima u vezi sa Hramom.

Otvaranje Kripte za građane

U nedelju, 28. juna na Vidovdan, u Kripti hrama svetog Save biće održan koncert Beogradskog kamernog hora.

Ujedno, to će biti i premijerno otvaranje Kripte za javnost.

Ulaz na koncert je besplatan.

Monografija „Hram svetog Save“ predstavlja svojevrsan spomenik srpskom narodu, posebno pred ljudima sa Zapada koji su nas zapamtili kao loše ljude, rekao je na promociji monografije protojerej Hrama Luka Novaković.

Novaković je rekao da se gosti iz raznih zemalja prilikom obilaska hrama na Vračaru svaki put iznenade kako gradimo veličanstven hram, kada se mnogi hramovi na Zapadu, bez obzira kojoj crkvi pripadaju, zatvaraju.

Rekao je da će foto-monografija biti štampana na nekoliko svetskih jezika, a da će čitaoci imati osnovne ili opširnije, jedino relevantne i aktuelne podatke o Hramu.

Glavni arhitekta enterijera Hrama Dragomir Acović kazao je da je monografija štampana da bi što više ljudi znalo o Hramu i šta se dešavalo sa njim, koja je njegova funkcija i ko je zaslužan za njegovu izgradnju.

Acović je naveo da monografija sadrži obilje fotografija koje predstavljaju „jednu vrstu fiksiranog sećanja“.

Prema rečima Ivane Aras iz novosadske izdavačke kuće „Bečkerek“, monografija prikazuje Hram na sveobuhvatan način.

Aras je istakla da se u monografiji izdvajaju dve celine – legenda o spaljenim moštima svetog Save i početak izgradnje Hrama, i priča o ljudima, najznačajnijim posetama i događajima u vezi sa Hramom. Izdavačka kuća „Bečkerek“ pripremila je vodič i multimedijalni vodič na kompakt disku.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *