Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RAKIĆEV RUKOPIS IZAŠAO NA VIDELO

Originalni rukopis Rakićeve pesme „Na Gazi Mestanu“

Valjevo – Posle pola veka samovanja u depoima Narodnog muzeja u Valjevu, ovih dana među stalnom postavkom našlo se i nekoliko izuzetno vrednih eksponata. Reč je o originalnim rukopisima tri antologijske pesme poznatog srpskog pesnika Milana Rakića (1876-1938) „Na Gazi Mestanu“, „Božur“i „Dolap“.

Uz nekoliko fotografija, orginalne rukopise muzeju je poklonila Milica Rakić, supruga poznatog pesnika, inače kćerka čuvenog istoričara profesora Ljubomira Ljube Kovačevića, rodom iz Petnice kod Valjeva.

Vladimir Krivošejev, direktor Valjevskog muzeja kaže da rukopisi nisu bili zagubljeni, već da se predugo čekalo na kakav „zgodan“ momenat za njihovo javno eksponiranje. Ideja je potekla prilikom koncipiranja programa „Noći muzeja“ tako da se sada u posebnom boksu u okviru stalne postavke nalaze i Rakićevi orginalni rukopisi tri najčuvenije pesme, koje su zastupljene u svim čitankama za osnovce i srednjoškolce i koje se, po pravilu, uče naizust.

Za kratko vreme, dodaje Krivošejev, pored ovog muzejskog boksa zastalo je nekoliko hiljada posetilaca među kojima je najviše bilo školaraca.

Izvor: Politika B. Novović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *