Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

URUČENJE NA JESEN

Peter Handke

PRIŠTINA – Ovogodišnji dobitnik „Zlatnog krsta kneza Lazara“, najvišeg priznanja koje se dodeljuje u Gračanici u okviru Vidovdanskog pesničkog pričešća je poznati austrijski književnik Peter Handke.

„Gračanička povelja“ je pripala istaknutom dečjem piscu Moši Odaloviću, „Kondir Kosovke devojke“ kosovskoj pesnikinji Milici Jeftimijević-Lilić, a „Pero despota Stefana Lazarevića“ Goranu Đorđeviću, pesniku iz Smedereva.

Direktor manifestacije Srđan Vasić, koji je i direktor Doma kulture u Gračanici saopštio je da je Handke sa izuzetnim zadovoljstvom pozdravio odluku da bude nosilac ovog priznanja, ali da zbog zauzetosti, neće biti u Gračanici na Vidovdan. Obećao je da će na jesen doći da primi veliko priznanje koje se dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj književnosti, kulturi i duhovnosti.

Handke je, inače, prvi književnik izvan srpskog kulturnog prostora kome je pripalo priznanje, koje su do sada poneli Desanka Maksimović, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Miodrag Pavlović, Stevan Raičković… Na jubilarnom dvadesetom po redu Vidovdanskom pesničkom pričešću, koje se uoči Vidovdana održava u porti manastira Gračanica, učestvovaće više od 30 pesnika sa svih srpskih prostora.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *