Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DEBI VACLAVA HAVELA U SVETU FILMA

Bivši češki predsednik Vaclav Havel oprobaće se u svetu filma, pošto će uraditi filmsku adaptaciju svog poslednjeg pozorišnog komada.

„Dugo mu je trebalo da skupi hrabrost i ovo je njegova konačna odluka. On ima vrlo jasnu ideju o filmu“, rekla je producentkinja Radka Kadlecova a njenu izjavu prenosi list Dnes.

Prema njenim rečima, Havelova supruga Dagmar, koja je ranije odustala od role u pozorišnom komadu „Odlaženje“, prihvatila je ulogu u filmskoj verziji tog dela.

Film je u fazi pripreme a početak snimanja najavljen je za iduću godinu.

„Odlaženje“ je priča o političaru koji mora da napusti funkcije. Glavni junak, prema mišljenju kritičara, navodno je inspirisan aktuelnim predsednikom Češke Vaclavom Klausom sa kojim je Havel oduvek imao loše odnose.

To će biti prvo iskustvo u svetu filma za bivšeg predsednika Češke, koji se u toj zemlji proslavio 1960-ih godina kao dramski pisac.

Havel je potom ušao u svet politike kao disident i bio na meti komunističkih vlasti, a zatim je, 1989, postao predsednik Čehoslovačke.

Po raspadu države 1993, našao se na čelu Češke Republike i na toj funkciji bio do 2003.

Početkom godine, posle ozbiljnih zdravstvenih problema, predvodnik „Plišane revolucije“ je desetak dana bio na intenzivnoj nezi.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *