Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FESTIVAL AFRIKE U BEOGRADU

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI

U Muzeju afričke umetnosti u Beogradu se od 25. do 28. juna održava Afro festival, posvećen umetničkom i zanatskom stvaralaštvu zemalja tog kontinenta

Manifestacija će početi 25. juna predavanjem o projektu AinB i otvaranjem istoimene izložbe čiji su autori fotograf Nebojša Babić i kustos Ana Sladojević, najavio je Muzej. Učesnici projekta su prijatelji Muzeja afričke umetnosti koji su poreklom, jezikom ili porodično vezani za Afriku: Ema Ašijantide, Isak Nana Amišah Ešun, Alberto Dijas, Arafan Đasi, Ivon Jafali, Abdelatif Karmouč, Tarik Karmouč, Algaris Sajed, Hani Tajeb i drugi.

Kroz priče u prvom licu, koje prate portrete, rekonstruiše se njihov odnos prema sredini u kojoj žive. Video-snimci su napravljeni u saradnji s rediteljem Aleksandrom Maričićem. Za 26. jun najavljeno je predavanje Vesne Cakeljić o pesništvu Leopolda Sedara Sengora (1906-2001), uz predstavljanje zbirke poezije Na poziv rase od Sabe u izdanju beogradske Paideje. Iste večeri pijanistkinja Branka Parlić izvešće dela Filipa Glasa na koncertu pod nazivom Metamorfozis, a potom će nastupiti bubnjari pod vođstvom Miše Savića.

Za 27. jun najavljen je Afrički bazar, a 28. juna biće priređen Durbar koji će predstaviti umetničko i zanatsko stvaralaštvo Alžira, Angole, Egipta, Gane, Gvineje, Demokratske republike Kongo, Libije, Maroka i Tunisa, uz nastupe nekoliko afričkih muzičara.

Afrički bazar i Durbar organizuju se u saradnji s ambasadama afričkih zemalja u Beogradu, a Afro festival uz podršku Skupštine Grada Beograda

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *