Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINULA OLJA IVANJICKI

Naša poznata slikarka preminula u 78.godini

U Beogradu je danas u 78. godini života preminula naša poznata slikarka Olja Ivanjicki. Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. godine u ruskoj bolnici. Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska su došli u Srbiju kao prognanici iz Rusije posle Oktobarske revolucije.

Srednju školu je završila u Kragujevcu, a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1957. u klasi profesora Sretena Stojanovića. Kao stipendista Fordove i Fulbrajtove fondacije 1962. bila je u SAD, a usavršavala se u Italiji, Francuskoj, Engleskoj i Španiji. Kao jedina žena u grupi, sa Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugim 1959. godine, osnovala je grupu Mediala koju su činili mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori.

Olja Ivanjicki je imala 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagala je od 1955, a prvu samostalnu izložbu slika je imala 1957. u Beogradu u Galeriji ULUS. Slede izložbe u Njujorku – Linkoln centar 1968, Roma Campo Bašo 1970, Toronto – Galerija Heritage, 1974, Montreal – Szidye Bronfman Centre 1975, Geneve – Galerie Una 1980, Za Jesenjina Beograd, Moskva, Herceg Novi, Novi Sad 1996. godine…

Pored slikarstva, bavila se i vajanjem i osvojila mnoge nagrade.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *