Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MIKIJU MANOJLOVIĆU NAGRADA „ALEKSANDAR LIFKA“

BEOGRAD Prestižnu nagradu „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine su dobili britanski reditelj Ken Rasel i naš glumac Predrag Miki Manojlović, saopštili su danas organizatori festivala.

Rasel, rođen 1927. godine u Sautemptonu, rediteljsku karijeru započeo je na televiziji, snimajući od kraja 50-ih za Bi-Bi-Si biografske dokumentarce o kompozitorima, među kojima se posebno izdvaja film „Song of Samer“ o Frederiku Deliusu i Eriku Fenbiju, koji Rasel navodi kao svoj omiljeni.

Britanski Orson Vels

Filmografija ovog britanskog reditelja obiluje naslovima koji su uzburkali javnost, među kojima je „Vuman in lav“, nagrađen Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu i dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film.

Raselov film „Devls“ (1971), proglašen je najboljim stranim filmom na prvom Venecijanskom festivalu, „Tomi“ (1975), je dobitnik Zlatnog globusa za najbolju žensku ulogu u mjuziklu.

On je režirao i kultne naslove „Gotik“ (1986) i „Lejr of vajt vorm“ (1988).

Već nakon filma „Vuman in lav“, prvom velikom, Oskarom nagrađenom, filmu koji sadrži scenu muške golotinje, Rasel je proglašen „britanskim Orsonom Velsom“, ali i kontroverznim umetnikom, dok njegov drugi film, „Devls“, Kompanija „Vorner Braders“ još nije emitovala u celini, zbog jeretičkog pristupa crkvi.

Duhovitost i beskompromisnost sa kojima je Rasel podnosio otpor kritičara, u jednom trenutku napustuvši rad na filmu (kada se posvetio operi), stvorili su predstavu o njemu kao intrigantnom umetniku koji raskrinkava licemerje filmskih predstava i realnosti koju one odslikavaju.

Rasel trenutno radi na filmu „Mol Flenders“, koji bi trebalo da se pojavi u bioskopima sledeće godine.

Miki kao Vuk Karadžić

Manojlović, koji je filmsku karijeru započeo u televizijskoj seriji „Otpisani“ i do sada nagrađen brojnim priznanjima za pozorišna i filmska ostvarenja, prepoznatljiv je po tumačenju složenih uloga tragičnog karaktera, kao što su uloge u filmovima „Samo jednom se ljubi“ i „Otac na službenom putu“.

Igrajući, tokom 80-ih u filmovima „Sok od šljiva“ (1981, Branko Baletić), „U raljama života“ (1984, Rajko Grlić), „Jagode u grlu (1985, Srđan Karanović), „Tajvanska kanasta“ (1985, Goran Marković), „Za sreću je potrebno troje (1986, Rajko Grlić), Manojlović je postepeno i vredno gradio svoj glumački profil, učestvujući u stvaralački najupečatljivijem periodu naše filmske istorije.

Kao televizijski glumac, ostvario je jedno od najupečatljivijih otelotvorenja istorijskih ličnosti – ulogu Vuka Karadžića u istoimenoj tv seriji Đorđa Kadijevića, a njegova skorija karijera obuhvata jednako zapažene uloge u ostvarenjima renomiranih stranih i domaćih reditelja.

Nagrada, koja nosi ime po jednom od najznačajnijih evropskih ličnosti zaslužnih za promociju „pokretnih slika“ u prvoj polovini prošlog veka, biće uručena dobitnicima tokom festivala, koji će biti održan od 18. do 24. jula na Paliću.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *