Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BAJACU DODELJENA NAGRADA I.SEKULIĆ

Književna nagrada „Isidora Sekulić“ za najbolju knjigu objavljenu u 2008. godini, dodeljena je Vladislavu Bajacu za roman „Hamam Balkanija“, saopštio je danas žiri.

Predsednica žirija Dubravka Popović Srdanović, rekla je da je žiri većinom glasova odlučio da nagrada pripadne Vladislavu Bajacu, a da su u užem izboru bile i knjige Top je bio vreo“ Vladimira Kecmanovića i „Filozofska životinja“ Predraga Krstića.

U obrazloženju žirija se navodi da „Hamam Balkanija“ prati zbivanja u dva istorijska razdoblja, u 16. veku i savremenom dobu, u osmanskoj carevini i u evropskom delu osmanskog carstva i junake koji u tim vremenima i prostorima bivstvuju između dva identiteta.

„U latinicom ispisanim poglavljima istorijskog romana, Bajac plastično i ubudljivo, oživljava i rekonstruiše uzbudljive živote i likove dvojice velikana osmanskog carstva. Srbina Bajice Sokolovića, monaha iz Mileševa i turskog državnika Mehmeda paše Sokolovića“, piše u obrazloženju.

U obrazloženju se dodaje da tekst, kao lajt motiv prožima ideja da se identitet u potpunosti ostvaruje samo njihovim prevazilaženjem u stvaranju.

„Stilska osobenost romana je jezička svedenost i ona jasno manifestuje sposobnost Bajaca da inspirisano oblikuje i oživi svoje istorijski udaljene likove i prostore, kao i da veštinu korišćenja svakodnevnog, kolokvijalnog jezika, uspostavi kao pandan složenom sistemu ideja i kulturnih fenomena“, piše u obrazloženju.

Nagrada „Isidora Sekulić“ će biti uručena 23. juna u Skupštini Beograda, a nagradu čini novčani iznos od 3.000 evra, diploma i povelja.

U konkurenciji za nagradu „Isidora Sekulić“ bilo je 39 naslova, objavljenih tokom 2008. godine. žiri za dodelu nagrade „Isidora Sekulić“ činili su, pored Dubravke Popović Srdanović i Milena Stojanović, Milica Lalić, Ratomir Rale Damjanović i Petar Arbutina.

Opština Savski venac dodeljuje književnu nagradu „Isidora Sekulić“ od 1967. godine, a 1977. godine opština je osnovala Fond „Isidora Sekulić“, koji je nastavio uručivanje nagrade.

Među dosadašnjim laureatima te nagrade su i Lazar Trifunović, Miroslav Maksimović, Slobodan Raketić, Zoran Hristić, Tanja Kragujević, Vladeta Jerotić, Zoran Živković.

Izvor; B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *