Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MAGLOVITE OPSESIJE

„MAČKA NA USIJANOM LIMENOM KROVU“ USKORO U MADLENIJANUMU

Glavne uloge, koje su u filmu tumačili Pol NJumen i Elizabet Tejlor, rediteljka Ivana Vujić poverila Nenadu Jezdiću i Nataši Ninković

Posle pauze od skoro dve decenije, najpoznatije delo Tenesi Vilijamsa „Mačka na usijanom limenom krovu“, uskoro će ponovo postati sastavni deo pozorišne ponude glavnog grada. U režiji Ivane Vujić, ova melodramska priča o posrnuću i pravoj ljubavi koja se otkriva u poslednjem trenutku, „ušetaće“ na redovan repertoar zemunskog „Madlenijanuma“ premijernim izvođenjem zakazanim za 15. oktobar na Velikoj sceni.

Teatarske emocije

U presudnom času za jednu bogatu američku južnjačku familiju, kada se saznaje da će Brikov otac, stari tata Polit, ubrzo umreti, Tenesi Vilijams na maestralan način razvija ovu priču čiji su glavni akteri bračni par Polit – pomenuti Brik i njegova supruga Margaret. Borba za nasleđe posvađaće snaje, ali će, uz mnogo pravih teatarskih emocija koje nikog neće ostaviti ravnodušnim, zbližiti nestašnog bonvivana Brika i njegovog oca…

– Tenesi Vilijams je napisao pravo remek-delo dramske literature u kojem je prisutno jedno večito, rekla bih čehovljevsko, pitanje o nerazumevanju među ljudima i nemogućnosti da čovek sam sebe shvati i razume do kraja – ocenila je Ivana Vujić u susretu sa novinarima.

– Ovo, naizgled, jeste komad o novcu, smrti i seksu, ali taj osnovni sukob u njemu, napisan je u tradiciji najboljih Čehovljevih drama kao što su „Galeb“, „Višnjik“… „Mačka na usijanom limenom krovu“ je jedini Vilijamsov komad u kojem je on pokazao sve čovekove statuse – od mladog buntovnika do ljudi ljude koji se bore za vlast, novac, ljubav i sve ono što nas u životu opseda – smatra poznata rediteljka.

Prema njenom mišljenju, ovaj komad iz 1955. godine, koji je u glavnom gradu dva puta sa velikim uspehom (krajem pedesetih i sredinom osamdesetih godina prošlog veka) postavljan na scenu Beogradskog dramskog pozorišta, i danas je veoma aktuelan.

Šekspirovski zadaci

– Kad posle izvesnog perioda ponovo prođete ovu priču i kad osetite njenu pravu atmosferu ili, kao što bi Tenesi rekao u svojim didaskalijama, „neku maglu kroz koju šetaju likovi“, vi shvatite da je on i dalje savremen jer govori o našim opsesijama. Uprkos tome, on i dalje vraća veru i nadu da je život zaista ono što moramo da podržimo. U današnjem vremenu, u kojem vere više nema, zasićeni smo od mnogih stvari. To je jedna ozbiljna tema u okviru koje se nalaze šekspirovski zadaci sa ogromnim prostranstvima – naglašava Vujićeva i dodaje da će predstavu postaviti u žanru romantične tragedije.

– Tekst je dosta štrihovan i adaptiran, tako da će pred publiku izaći osvežen i osvešćen. Radimo verziju koju je Ilajn Kazan postavio na Brodveju, a koja je oba puta igrana i u Beogradskom dramskom pozorištu s tim što će u našoj postavci treći čin biti promenjen. Potrudićemo se da predstavimo dubinske emocije i da analiziramo zašto i koliko treba podržati život. Mislim da je to tema koja se danas tiče čitavog čovečanstva. Mi nećemo nuditi odgovore, već ćemo da postavljamo dodatna pitanja – najavila je Ivana Vujić.

Izazov uloge

Glavne junake-supružnike Brika i Margaret Polit, igraće Nenad Jezdić i Nataša Ninković koja je istakla da je za svakog glumca veliko zadovoljstvo da igra u jednom ovakvom komadu.

Tenesi Vilijams je napisao veoma dobar tekst i nadam se da ćemo moj partner Nenad Jezdić i ja, zajedno sa Ivanom i ostalim članovima ekipe, doprineti da napravimo jednu veliku predstavu. Ova uloga je, naravno, veliki izazov za mene. Međutim, pored ogromnog zadovoljstva zbog toga, prisutna je i velika odgovornost pre svega zbog činjenice što pored raznih pozorišnih, postoji i ta kultna filmska verzija ovog komada u kojem su Brika i Margaret igrali Pol NJumen i Elizabet Tejlor.

U ostalim ulogama pojaviće se Branka Pujić (snaja Megi), Danica Ristovski (majka), Miodrag Krivokapić (otac Brik), Nebojša Kundačina (stariji brat Guper), Zoran Ćosić (sveštenik) i Bojan Krivokapić (doktor Bau).

Dramaturg predstave je Slavenka Milovanović, scenografiju će kreirati Kosta Bunuševac, a kostime LJiljana Petrović.

Izvor: Glas JAVNOSTI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *