Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DIRLJIVA LJUBAVNA PRIČA U SVIJETU VISOKE MODE

Film Matta Tyrnauera o Valentinovom povlačenju iz svijeta mode – „dok je zabava još na vrhuncu“

ZAGREB – Valentinove revije po jednoj stvari podsjećaju na show „Pjevajte sa zvijezdama“: u jednome trenutku svi se rasplaču. U filmu Valentino: posljednji car možemo vidjeti žene u krznenim kaputima kako po završetku revije plaču od ushićenja, s riječima – „bilo je predivno“.

Plač na pisti i oko nje

Plaču i polugole manekenke koje se rješavaju nakupljenog stresa. Ali, plaču i muškarci, a plače i sam Valentino… Dapače, ovdje se plače kao na sprovodima diktatora ili dernecima s romskom glazbom.

„Valentino: posljednji car“, dokumentarac koji smo mogli vidjeti na ZagrebDoxu, a sada i u ograničenoj kinodistribuciji, zanimljiv je uvid u svijet visoke mode. Onima koji prema tom segmentu kulture gaje prezir film Matta Tyrnauera osnažiti će uvjerenja; onima koji se, pak, dive svijetu visoke mode film će još osnažiti divljenje. Za svakog ponešto – jednima i drugima zajednički bi mogao biti samo dojam nestvarnosti svijeta kroz koji se Valentino kreće.

Blizu zlatnom piru

No, film donosi i ljubavnu priču s Giancarlom Giammettijem, s kojim je Valentino zajedno 45 godina. Taj segment filma možda je i njegov najzanimljiviji dio. Taj gotovo zlatni pir dvojice plahih, simpatičnih i ćudljivih staraca nekako se doima kao ono stvarno Valentinovo životno djelo.

Izvor: Jutarnji hr D. Jurak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *