Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

КОНЦЕРТ У ЧАСТ ЈОЗЕФА ХАЈДНА

Поводом 200 година од смрти композитора Јозефа Хајдна, хор и Симфонијски оркестар РТС-а оджаће концерт 18. јуна у Коларчевој задужбини, са почетком у 20 часова.

Хор и Симфонијски оркестар РТС-а, под вођством диригента Александра Марковића, одржаће 18. јуна концерт поводом 200 година од смрти великог композитора Јозефа Хајдна.

На концерту, у Коларчевој задужбини, наступиће и сопран Снежана Савичић, алт Магда Скарчић, тенор Радмило Петровић и бас Горан Крнета.

Диригент Александар Марковић завршио је студије на Универзитету за Музику и извођачку уметност у Бечу, а похађао је мастер класу код Ђанлуиђија Делметија и Лотара Загросека на Музичкој академији Кидана у Сијени, где је дипломирао уз највише признање „Диплома д’оноре“.

Дириговао је Немачким симфонијским оркестром из Берлина, Рајнском филхармонијом, Бечким камерним оркестром, бечким „Цонцертвереин оркестром“, „Мозартеум оркестром“ из Салцбурга, Симфонијским оркестром из Ст.Галена, београдским „Радио оркестром“, Београдском филхармонијом, Концертним оркестром Будимпеште, Прашким симфоничарима.

Марковић је био и шеф диригент Тиролске опере у Инсбруку, где је дириговао десет високо оцењених премијера – „Кавалерија рустикана“ „Пајаци“, „Лабудово језеро“, „Ромео и Јулија“, „Холанђанин луталица“ и друге.

Александар Марковић ове године треба да дебитује са Штутгартском филхармонијом, Нирнбершком филхармонијом и Радијским симфонијским оркестром из Загреба.

Извор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *