Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ ФИЛМОВИ „СИНЕМА СИТИЈА“

„Обични људи“ Владимира Перишића и „Тони Манеро“ Пабла Ларена најбољи филмови „Синема ситија“. Филм Младена Ђорђевића „Живот и смрт Порно банде“ добио специјалну награду удружења критичара ФИПРЕСЦИ.

Филм „Обични људи“ Владимира Перишића проглашен је најбољим домаћим остварењем другог фестивала „Синема сити“ у Новом Саду, док је најбољи страни филм чилеански „Тони Манеро“ редитеља Пабла Ларена, саопштио је жири.

Прву награду Међународног фестивала филма и медија, „Ибис статуету“, за дело снимљено с буџетом до 10.000 долара добио је филм „Живан Пујић Џими“ у режији Огњена Главонића.

Жири у саставу Пјер Жалица, Илиана Китанова, Срђан Кољевић, Лудовик Шаваро и Педрик Деланеј једногласно је одлучио и да за најбољу режију у такмичарском програму „Национална класа“ Велику награду додели Срђану Драгојевићу за филм „Свети Георгије убива аждаху“.

„Ибиса“ за најбољи сценарио добио је Мирослав Момчиловић за „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи“, награда за најбољу мушку улогу припала је Лазару Ристовском („Свети Георгије…“) а најбољу женску улогу остварила је Мирјана Карановић у филму „Тамо и овде“.

Најбоља монтажа, фотографија…

За најбољу монтажу награђен је Петар Марковић – за рад на филму „Свети Георгије убива аждаху“, награду за фотографију добио је Александар Рамадановић за „Јесен у мојој улици“ а том филму, у режији Милоша Пушића, припала је и специјална плакета за представљање новог таласа у српској кинематографији.

Исти жири је, уз одлуку о најбољем филму у такмичарском програму „Ап ту 10.000 бакс“, наградио дипломама и филмове „Црвени зека“ у режији Егмонта Мајера и „Путовање црвеног фрижидера“ у режији Луцијана и Наташе Мунтеан.

Међународни жири такмичарског програма „Егзит поинт“, у саставу Тунцел Куртиз, Мартин Блејни, Иван Фила, Лабина Митевска и Елис Дрисен једногласно је одлучио да, уз Гран при за филм „Тони Монтеро“, фестивалска прва награда за најбољу режију припадне Алексеју Учителу за филмско остварење „Заробљеник“.

„Ибис“ статуета за најбољу улогу додељена је глумицама Бети Кизмоли за филм „Катјина сестра“ и Леори Барбари за улогу у филму „Стела“.

Специјално признање, плакета за уметнички допринос, додељена је Зији Мирзи Мохамаду и Харону Ахаду за улоге у филму „Двоноги коњ“ у режији Самире Макмалбаф.

Награда ФИПРЕСЦИ

Филм „Живот и смрт Порно банде“ добио је, на фестивалу „Синема сити“ у Новом Саду, специјалну награду удружења критичара ФИПРЕСЦИ, рекао је аутор овог остварења Младен Ђорђевић.

„Живот и смрт Порно банде“ приказан је на фестивалу у домаћем такмичарском програму „Национална класа“ у конкуренцији филмова, међу којима су били „Свети Георгије убива аждаху“ Срђана Драгојевића, „Обични људи“ Владимира Перишића, „Београдски фантом“ Јована Тодоровића и „Тамо и овде“ Дарка Лунгулова.

Награде ФИПРЕСЦИ-ја на „Синема ситију“ додељује жири у саставу Сандра Перовић, Владимир Црњански и Сташа Јамушаков.

Ђорђевићевом дебитантском остварењу ово је друго домаће признање након премијере на овогодишњем ФЕСТ-у.

Претходно, филм је добио награду „Небојша Ђукелић“, коју додељује удружење београдских филмских критичара и новинара.

У селекцији „Егзит поинт“, жири критике ФИПРЕСЦИ Србија наградио је филм „Кабулско дете“ у режији Бармака Акрама, док је жири српског огранка Фипресци награду за најангажованији филм „Синема ситија“ доделио делу „Освајање Конди“ у режији Себастијана Догарта.

Признање за посебан допринос развоју српске кинематографије додељено је Алекси Гајићу за филм „Технотис-Едит и ја“ а исто дело добило је и специјално признање публике за најбољи филм.

Организатори „Синема ситија“ саопштили су да је тај фестивал, приређен од 6. до 14. јуна у осам отворених и затворених биоскопских простора у Новом Саду, имао око 70.000 посетилаца док је њих око 20.000 учествовало на фестивалским журкама на Петроварадинској тврђави.

Извор: РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *