Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SENJSKI RUDNIK BIĆE GRAD MUZEJ

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras juče su u Senjskom rudniku označili početak projekta transformacije tog mesta u grad muzej i centar industrijskog nasleđa.

Reč je o prvom projektu koji se bavi kulturnim razvojem u Srbiji, koji je dobio podršku iz fondova Evropske unije u vrednosti od 1,5 miliona evra, a u okviru regionalnog programa za kulturno i prirodno nasleđe jugoistočne Evrope.

Iako se zvanično odobrenje projekta od Evropske komisije očekuje tek na jesen, Bradić je naglasio da je današnjim otvaranjem table regionalnog programa za kulturno nasleđe jugoistočne Evrope, na zgradi muzeja, proces transformacije Senjskog rudnika u eko muzej započet, a dinamika realizacije zavisiće od ljudi koji budu vodili projekat – iz Ministarstva kulture, samih strčnjaka i samih stanovnika. Bradić je istakao da je rehabilitacija Senjskog rudnika u regionalni centar za kulturno i industrijsko nasleđe veoma važan projekat za Vladu Srbije, a posebno za stanovnike ovog kraja.

Ljoveras je projekat revitalizacije Senjskog rudnika ocenio kao jedan od najboljih među 26 iz jugoistočne Evrope koji su konkurisali za sredstva Evropske komisije. On je kazao da je uveren da će Evropska komisija učiniti sve da obnovi i vrati na turističku mapu Srbije ovaj izuzetno lep kraj, sa značajnim istorijskim i kulturnim spomenicima, izrazivši iznenađenje što u srpskim turističkim vodičima nije pronašao lokalitet Senjskog rudnika.

Evropske integracije ne podrazumevaju samo izradu zakona i standarda, već se odnose i na unapređenje i očuvanje kulturnog nasleđa i identiteta lokalnih zajednica“, naglasio je Ljoveras.Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja u Senjskom rudniku Zlatko Dragosavljević podsetio je da ovaj rudnik punih 156 godina snabdeva Srbiju mrkim ugljem.

Izvor: Blice On line / Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *