Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POVRATAK BENKSIJA – TAJNA IZLOŽBA

Čuveni britanski grafiti umetnik Benksi, čiji je identitet još uvek nepoznat, tajno je organizovao i postavio najveću izložbu svojih radova u Gradskom muzeju u Bristolu.

Na izložbi je prikazano oko stotinak radova među kojima su njegovi najnoviji grafiti, skulpture i instalacije.

Među najupečatljivijim radovima svakako su pravi kombi za sladoled – spaljen i prekriven grafitima, zatim policajac specijalnih jedinica na dečijem konjiću kojem umesto identifikacije „Police“ (policija) na grudima piše „Peace“ (mir).

Najveći kuriozitet u vezi sa ovom postavkom je, ipak, to što je njeno organizovanje držano u tajnosti, čak i od gradskih gradskih vlasti koje inače finansiraju ovaj muzej.

„Ovo je prva izložba koju sam organizovao a za koju je novac poreskih obveznika korišćen da se moje slike stave na zidove, a ne da se skidaju sa njih“, naveo je Benksi u saopštenju za javnost.

Britanski umetnik, koji se pre nekoliko godine proslavio nizom akcija u okviru kojih je infiltrirao svoje radove u najpoznatije svetske muzeje, uspeo je da i ovoga puta sačuva svoju anonimnost.

Kustosi i predstavnici bristolskog muzeja izjavili su da ga, tokom priprema izložbe nikada nisu upoznali, i da su svi kontakti sa njim išli preko njegovih zastupnika ili putem elektronske komunikacije, ali da veruju da je on bio među članovima ekipe koja je unosila artefakte i raspoređivala ih po muzejskom zdanju.

Pripreme za izložbu počele su još u oktobru prošle godine, a samo nekoliko predstavnika muzeja bilo je obavešteno o lokaciji i sadržaju.

Gradsko veće Bristola o izložbi je saznalo u petak, 12. juna, dan pre otvaranja izložbe.

Upravnica muzeja Kejt Brindli izjavila je da su organizovanjem izložbe na ovaj način preuzeli veliki rizik, ali da su u Muzeju znali „da je to prava stvar za grad“.

„Kako u Bristolu, tako i širom sveta veliki je broj ljudi koji prosto obožavaju Benksija“, rekla je Kejt Brindli, i dodala „On je megazvezda“.

Iako se Benksijevi radovi mogu videti redovno na zidovima građevina u Bristolu, ovo je njegova prva izložba u ovom gradu u zatvorenom prostoru od 2000. godine.

Svoje radove ovaj gerila umetnik prikazivao je na jednako zanimljivim i kontroverznim izložbama u Njujorku, Los Anđelesu i Vitlejemu.

Među Benksijevim najčuvenijim akcijama su i oslikavanje zida u oblasti Gaze i postavljanje lutke obučene u uniformu zatvorenika iz Gvantanamo zaliva sa kukuljicom preko glave u Diznilend.

Njegova dela postala su veoma tražena, naročito među holivudski zvezdama – poznato je da je glumac Bred Pit njegov fan.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *