Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DALIJEVA MAGIJA ILUSTRACIJE

Beograđani radove slavnog majstora mogu videti do 14. juna, a potom se izložba seli u nišku Tvrđavu

Salvador Dali: „Jarac” iz serije „Faust”, suva igla, i „Okovana osoba” iz serije „Život je san”, bakropis„Dali i magija ilustracije” naziv je izložbe grafika, skulptura i knjiga sa potpisom Salvadora Dalija, koju publika može da pogleda u galeriji Instituta „Servantes” u Beogradu. Na izložbi je prikazano, za nas novo, ilustratorsko lice slavnog umetnika a, kako kažu u Institutu „Servantes”, posetilo ju je 10.357 ljubitelja Dalijevog dela iz čitavog regiona, što je čini jednom od najposećenijih u našoj zemlji.

Za ovakav uspeh pobrinula se kustoskinja Marisa Oropesa, a Dalijevi poštovaoci moći će da izložbu u Beogradu pogledaju do 14. juna. Nakon toga ova postavka se seli u Galeriju savremene likovne umetnosti u niškoj Tvrđavi, gde će biti prikazana od 16. do 30. juna.

Slavni, ekstravagantni, intrigantni, originali španski umetnik Salvador Dali (1904-1989) pripada slikarima koji su obeležili XX vek. Smatrao je slikarstvo jednom vrstom sna i zaustavljao je te snove na svojim delima da bi i drugi uživali u njima. Imao je burnu mladost, tada je i počeo da se bavi grafikom i ilustracijom. Dva puta je bio izbačen sa Umetničke akademije u Madridu, drugovao je sa Lorkom, Pikasom, bio ludo inspirisan Galom, ženom svog života. Bio je centralna figura u grupi umetnika okupljenih oko Andrea Bretona.

Brojne slike, izložbe, kreacije nakita, značajne nagrade, obeležile su Dalijev život, koji je okončao u kuli svog muzeja napravljenog u Figeresu u Španiji. U ovoj priči koja se plete oko beogradske izložbe, kao nadrealista, tridesetih godina prošlog veka, Dali se bavio ilustracijom knjiga, „Faust” i „Život je san”. Kasnije stvara serije grafika. Na beogradskoj postavci može da se sagleda njegov jedinstven svet i ilustrativne sposobnosti. Marisa Oropesa navodi: „Među mnogim umetnicima koji su ušli u svet nadrealizma Salvador Dali postao je jedan od najboljih predstavnika ovog pokreta. Posetioci će moći da upoznaju gotovo nepoznat aspekt ovog majstora.”

U periodu od deset godina, tokom kojih je održavao konstantan kontakt sa nadrealistima, Salvador Dali pretvorio je apsurd i ludost u suštinski deo svoje umetnosti, stvarajući čak i termin koji definiše suštinu njegove „paranoično-kritičke” umetnosti.

– Njegovi radovi bili su tako precizni da je on sam, opisujući neke svoje slike, govorio da su kao fotografije naslikane rukom. Stvorio je sopstveni svet, minijaturan, nastanjen živim ćelijama, trulim magarcima, letećim polnim organima, svet koji levitira između peščanih plaža i neba, svet sačinjen od monstruma i snova koji su ga doveli do velike umetničke kreativnosti. Na ovoj izložbi imaćemo priliku da uđemo u njegov jedinstveni svet, pun oniričnih slika nastalih zahvaljujući njegovim ilustrativnim sposobnostima. Upravo od tridesetih godina u Dalijevom stvaralaštvu počinju da dominiraju ilustracije, kaže Oropesa.

B. Lijeskić – Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *