Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SLAVNA – A NE POSTOJI

Pored rada u podstanarskim uslovima, biblioteci „Ljubomir Nenadović”, najstarijoj ustanovi kulture u Valjevu, zbog nebrige osnivača preti blokada računa

Zgrada u kojoj je valjevska bibliotekaValjevo – „Vaša biblioteka je već slavna, samo što ne postoji”. Ovom rečenicom izgovorenom prošle godine na obeležavanju 140. rođendana matične biblioteke „Ljubomir Nenadović” u Valjevu, pesnik i akademik Matija Bećković prekorio je lokalnu vlast što najstarija kulturna ustanova u gradu i dalje radi u podstanarskim uslovima. Ovaj prekor ne samo što nikoga nije uzbudio, već kući knjige ovih dana preti i blokada računa zbog neisplaćenih razlika u zaradama zaposlenih, problema koji se vuče punih sedam godina.

Naime, iako je Vlada Srbije uredbom iz 2002. godine utvrdila nove koeficijente za obračun plata zaposlenima u ustanovama kulture, to u potpunosti još nije učinjeno. Reč je o neisplaćenim razlikama za plate na koje se oglušio osnivač, koje su sa početna dva, uz pripadajuće kamate, u međuvremenu narasle na oko pet miliona dinara. Ne želeći da se odreknu svoje zakonske „crkavice”, svih 15 zaposlenih 2006. godine je presavilo tabak, tužilo je sudu, a on je presudio u njihovu korist. Međutim, kako ni izvršne presude nisu pomogle, izuzev kod dvoje radnika, ostali su zapretili da će zahtevom za blokadu računa uzeti ono što im zakonski pripada. Posledica ove nepopularne mere bila bi: za biblioteku tokom ove i naredne godine ne bi mogla da se kupi nijedna nova knjiga, inostrani časopis ili publikacija.

– Mi smo sve vreme insistirali na dogovoru sa osnivačem, odnosno lokalnom vlašću, uz spremnost da prihvatimo sve varijante koje će nas bez većih potresa po biblioteku obeštetiti, ali uz bahate odgovore dobijali smo i pretnje da će nas kao kakvu bandu sve rasturiti i otpustiti. To više nije priča o novcu, već krajnje indikativnom ponašanju pojedinih lokalnih moćnika prema ovoj ustanovi, i uopšte kulturi, za koju se u ovom gradu kaže da je jedna od ključnih poluga u čuvanju njegovog identiteta i stremljenjima ka evropskim vrednostima, kaže Ostoja Prodanović, viši bibliotekar i bivši upravnik ovdašnje biblioteke. Naš sagovornik napominje da je valjevska biblioteka jedina u Srbiji u kojoj lokalna vlast nije ispoštovala uredbu Vlade Srbije o novim koeficijentima iz 2002. godine.

Dušan Arsenić, odbornik i član gradske vlade zadužen za oblast kulture, podržao je zaposlene u traženju da se ispune zakonske obaveze prema njima. Međutim, zbog pogoršanih finansijskih prilika, smatra da je veliko pitanje da li će njihovi opravdani zahtevi moći da se ispune.

– Ponašanje aktuelne lokalne vlasti prema biblioteci i ostalim ustanovama kulture u gradu razlikuje se u odnosu na prethodni period. Mi za sve imamo puno razumevanja, ali u konkretnom slučaju biće teško naći rešenje, pogotovo uz najnoviju najavu Vlade Srbije o smanjivanju takozvanih transfernih sredstava iz državnog budžeta. Takođe, moram da kažem da nije fer od Ministarstva za kulturu da nameće nove koeficijente i pri tom zahtevajući da to neko drugi plati, bez pitanja i dogovora da li on to može, kazao nam je Arsenić, uz nadu da valjevska biblioteka, ipak, neće biti zatvorena.

Budo Novović – Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *