Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMIJERA PROSLAVE U ATELJEU 212

Predstava „Proslava“, po scenariju Tomasa Vinterberga i Mogensa Rukova, u pozorišnoj adaptaciji Boa Hansena, u režiji Ive Milošević, biće 9. juna premijerno izvedena na Velikoj sceni Ateljea 212, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Komad je poznat našoj publici po izuzetnom danskom filmu „Festen“ iz prošle decenije, prvom koji je snimljen po pravilima manifesta „Dogma“, kao i po predstavi izvedenoj na Bitefu, a na srpski ga je, sa engleskog jezika, prevela Snježana Banović.

Rediteljka je izjavila da „Proslava“ po stilu podseća na drame Ibzena i Strindberga, dešava se u miljeu visokog građanskog društva i bavi se razotkrivanjem laži, licemernih odnosa među članovima porodice, što pokazuje i širu društvenu sliku.

„Ovaj komad izvlači na površinu jedan od ključnih problema današnjice, a to je odnos pojedinca prema neprijatnoj istini“, naglasila je ona.

„U konkretnom slučaju to je zločin incesta, ali glavno je pitanje koliko je potrebno da se zlo učini vidljivim da bi to izazvalo adekvatnu reakciju. Takođe, da li su poricanje istine i nedostatak empatije – početak novog zločina, odnosno nastavljanje klime u kojoj je tolerisanje zločina moguće“, istakla je rediteljka.

Radnja predstave odvija se na proslavi rođendana oca porodice, uspešnog poslovnog čoveka, koga igra Miodrag Krstović. Njegovu suprugu, koja zatvara oči pred incestom, igra Gorica Popović.

U velikom ansamblu su Bojan Žirović, Radovan Vujović, Radmila Tomović, Sofija Juričan, Vlastimir Velisavljević, Renata Ulmanski, Ivan Jevtović i drugi.

Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Maja Mirković, kompozitor Vladimir Pejković.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *