Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DUŠKO NOVAKOVIĆ, PESNIK NAŠEG VREMENA

Pesniku Dušku Novakoviću uručena nagrada „Đura Jakšić“, na svečanoj akademiji u Srpskoj crnji, čime je označen početak 48. manifestacije „Đurini dani – liparske večeri“.

Književnik Boško Ivkov uručio je nagradu „Đura Jakšić“ pesniku Dušku Novakoviću iz Beograda, na svečanoj akademiji u Srpskoj crnji, čime je označen početak 48. manifestacije „Đurini dani – liparske večeri“.

Obrazlažući odluku žirija za dodelu 25. književne nagrade, koja nosi ime velikana romantizma rođenog u Srpskoj crnji, član žirija Saša Radojčić je rekao da Novaković u najboljem smislu reči pripada ovom našem vremenu.

„Kritički, socijalno angažovani verizam u čijem znaku Novaković istrajno piše poeziju već duže od tri decenije, u zbirci ‘klupa nenagrađenih’ dostigao je svoju najvreliju eksplozivnu tačku“, rekao je Radojčić.

Saša Radojčić je naveo da je Novakovićeva poezija puna nemira i bunta, ideološki zaoštrena, „angažovana bez ostatka, bez distance, o kojoj se inače misli kao neophodnoj“.

Pre svečanog otvaranja manifestacije u rodnoj kući Đure Jakšića, sada muzeju, otvorena je izložba slika „Panonske kuće u Banatu“.

Do 9. juna, u čast Đure Jakšića, u Srpskoj crnji na programu su još dva književna susreta, jedno stručno predavanje, četiri pozorišne predstave i tri koncerta.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *