Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GILJERMO ARIJAGA OTVARA „SINEMA SITI“

NOVI SAD – Giljermo Arijaga, scenarista filmova „21 gram“ i „Vavilon“, za koje je nominovan za Oskara, dobitnik Zlatne palme za scenario filma „Tri sahrane Melkijadesa Estrade“, biće gost festivala „Sinema siti“, saopštili su organizatori.

Slavni meksički pisac, scenarista, reditelj i jedan od najoriginalnijih pripovedača današnjice, Giljermo Arijaga, otvoriće Festival „Sinema siti“ u subotu, 6. juna, u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Arijaga je autor scenarija za višestruko nagrađivane filmove „Pseća ljubav“ (više od 40 međunarodnih nagrada) „21 gram“, „Tri sahrane Melkijadesa Estrade“, „Vavilon“ (7 nominacija za Oskara) i „Bufalo noći“. Dva puta je nominovan za Oskara za najbolji scenario, za filmove „21 gram“ i „Vavilon“, a za „Tri sahrane Melkijadesa Estrade“ dobio je 2005. godine Zlatnu palmu u Kanu za najbolji scenario.

Njegovo književno stvaralaštvo, puno osobenog smisla za humor i ironiju, uključuje romane „Eskadron Giljotina“, „Sladak miris smrti“, „Pseća ljubav“,“Bufalo noći“ i zbirku priča „Povratak 201“. Danas ga smatraju jednim od najuticajnijih pisaca savremene meksičke književnosti, ali i jednim od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, navodi se u saopštenju organizatora festivala.

Giljermo Arijaga po prvi put dolazi u Srbiju, zahvaljujući angažmanu selektorke internacionalnog programa Sinema siti festivala i filmske kritičarke lista Politike, Dubravke Lakić.

U njegovu čast „Sinema siti“ priređuje program sa filmovima koji su ga proslavili u svetu i sa promocijom njegove dve knjige koje su prevedene na srpski jezik.

Specijalna projekcija filma „21 gram“ održaće se na otvaranju festivala, u otvorenom bioskopu na Petrovaradinskoj tvrđavi u 21.30 čas, a tokom festivala biće prikazani i „Vavilon“ kao i film „The Burning Plain“, sa Šarliz Teron i Kim Besindžer u glavnim ulogama, sa kojim je kao reditelj, debitovao prošle jeseni u Veneciji.

Giljermo Arijaga je, prema sopstvenom priznanju, u svet filma ušao kao pisac a ne kao scenarista. Saradnja sa rediteljem Alehandrom Gonzalesom Injarituom učinila je da su ova dva autora obeležila proteklu filmsku deceniju, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *