Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VANDALI OŠTETILI ARA PAČIS


Rimski muzej Ara pačis, koji je projektovao američki arhitekta Ričard Majer, oštećen je noćas u napadu vandala, saopštila je policija, prenosi AP.

Izgrednici su spoljni beli zid muzeja gađali balonima punjenim crvenom i zelenom bojom – bojama italijanske zastave. Pored muzeja, u centru Rima, za sobom su ostavili šolju za toalet i dva pakovanja toalet papira.

Muzej savremenog izgleda pokrenuo je kontroverzu kada je 1998. godine vlast levog centra dodelila projekat Majeru. Protivnici izgradnje ocenili su da takvom zdanju nije mesto među rimskim zgradama klasične arhitekture.

„Huliganstvo i vandalizam neće uticati na debatu o arhitekturi i spomenicima grada“, rekao je gradonačelnik Rima Đani Alemano, dodajući da se radi o „neodgovornom i idiotskom“ aktu vandala.

Alemano, političar desnice koji je ranije zapretio da će izmestiti muzej pošto mu se ne dopada, sada je rekao da traju pregovori sa Majerom kako bi pokušao da zdanje učini „urbanistički prihvatljivijim“.

U muzeju se nalazi žrtvenik iz devete godine pre nove ere, napravljen u čast miru koji je prvi rimski vladar Avgust doneo svom narodu. Žrtvenik je bio polomljen i izgubljen stotinama godina sve dok u 16. veku nisu počeli da se pojavljuju njegovi komadi.

 Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *