Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ZLATNI VITEZ“ MARKOVIĆEVOJ „TURNEJI“

„Turneja“ reditelja Gorana Markovića dobitnik nagrade u kategoriji umetničkog filma, na festivalu „Zlatni vitez“ u ruskom gradu Lipecku.

Filmovi iz 24 zemlje

Na festivalu su prikazani filmovi iz 24 zemlje, između ostalog iz Rusije, Austrije, Bugarske, Mađarske, Nemačke, Gruzije, Indije, Španije, Kazahstana, SAD-a, Ukrajine, Francuske i Japana.

Na festivalu je bila organizovana i retrospektiva filmova poljskog reditelja Kšistofa Zanusija, posvećena njegovom 70. rođendanu.

Do sada je festival „Zlatni vitez“ održavan u Minsku, Tambovu, Rjazanju, Kalugi, Smoljensku, Kijevu, Moskvi, Jaroslavlju, Serpuhovu i drugim gradovima.

Počasni pokrovitelji festivala su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i predsednik Saveza filmskih radnika Nikita Mihalkov.

Žiri 18. međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“ u ruskom gradu Lipecku dodelio je u kategoriji umetničkog filma istoimenu nagradu i diplomu srpskom reditelju Goranu Markoviću za njegov film „Turneja“, javili su ruski mediji.

Na smotri koja se održavala od 22. maja do sinoć, glavna nagrada i Gran pri festivala pripao je ruskom reditelju Vladimiru Bortku za film „Taras Buljba“ po romanu Nikolaja Gogolja, čiji se jubilej 200-godišnjice rođenja obeležavao u okviru festivala.

Osim Markovića, među dobitnicima nagrada na festivalu „Zlatni vitez“ nalaze se i brojni drugi sineasti iz Srbije.

U kategoriji animiranog filma, žiri je Bronzanog viteza i diplomu dodelio filmu „Fantazmagorija 2008“ Rastka Ćirića.

Diplomu za dobru ideju dobio je animirani film Kroki Krunoslava Jovića.

U kategoriji debitanata i studenata nagradu Bronzani vitez i diplomu dobio je film „Tata morgana“ Siniše Vidovića.

U kategoriji kratkometražnih dokumentarnih filmova Bronzanog viteza i diplomu dobila je Jasmina Vujnović-Milošević za film Plava grobnica“.

Diplomu za negovanje sećanja na krvne veze naroda Rusije i Srbije dobili su Miloš Čolić, Vladimir Jovanović i Dragoslav Mihajlović, a diplomu podsticaja za režiju u otkrivanju uporne borbe čoveka protiv zla dobio je reditelj filma Trifun bombaš Slađan Stojanović.

Predsednik „Zlatnog viteza“ Nikolaj Burljajev saopštio je da je ovogodišnji festival bio jedan od najinteresantnijih i najproduktivnijih.

U programu festivala, čiji je moto „Za moralne hrišćanske ideale“, za uzdizanje ljudske duše, bilo je više od 250 filmova koje je videlo više od 40.000 gledaoca Lipecka i istoimene oblasti u Rusiji.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *